Slaný koláč á la France

33
- reklama -

Suroviny
Koláč je na celý plech, 4 porce a více

1 listové těsto – máslové nebo celozrnné
0,5 kg tvarohu
1 žervé
1 smetanový sýr Cottage (hrudky ve smetaně)
1/2 brokolice-růžičky (zbytek do polévky)
1/2 velkého lilku na půlkolečka, vypotit se solí
1 pórek na kroužky tenčí
1 stroužek česneku oloupaný, na půl překrojený
1 Romadúr česnekovo-bylinkový, na plátky
1 kuřecí stehno
olivový olej
plátek másla
koření: čerstvě mletý pepř vrchem 1 lžička – do tvarohu
sůl, tymián – 2 špetky
2 lžičky směsi do bylinkového másla – do tvarohu
1,5 lžičky koření na grilovanou zeleninu
1,5 lžičky grilovacího koření na kuře
hrnek na vaření stehna
pánev na zeleninu
váleček
plech s nízkým okrajem
papírové utěrky či ubrousky

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve dáme vařit stehno bez soli, neboť se nakonec osolí grilovacím kořením. Připravíme si všechny ingredience, lilek posolíme a necháme potit (aby se vyplavila hořkost).
    Do misky vyklopíme tvaroh, žervé a Cottagge. Přidáme pepř, rozemnutý tymián, koření na bylinkové máslo a zamícháme. Tvaroh není třeba solit, neboť sůl je v koření, i ostatní ingredience jsou dostatečně slané.


    Zobrazit celý recept

  2. Stehno bez kůže obereme, větší kousky rozdělíme na menší a obalíme v grilovacím koření, pokapeme olivovým olejem a odložíme. Rozpálíme pánev s olivovým olejem a vložíme otřené od soli a výpotků plátky lilků, rychle z obou stran opečeme a položíme na papírové utěrky a ještě přes ně další utěrky. Přidáme kapku oleje a orestujeme ostatní zeleninu na malém ohni, česnek na chvilku, aby nezhnědl. Po chvilce míchání zakápneme vodou a necháme ji vydusit. Přidáme koření na grilovanou zeleninu, promícháme a necháme ještě minutku. Vypneme a promícháme s plátkem másla na ovonění a zjemnění.

  3. Listové těsto rozválíme přímo na plechu válečkem, pomocí stěrky přendáme tvaroh na těsto a rovnoměrně rozetřeme. Další ingredience klademe rovnoměrně jednu po druhé. Nakonec položíme plátky romadúru.
    Zkontrolujeme, zda nezůstala některá ingredience na stole. Málem se mi to také stalo.
    Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C, dokud nezrůžoví a nerozteče se Romadúr.

  4. Podáváme s kompotem či zeleninovým salátem.

Poznámka od kuchařky

Teplé, studené, druhý den, stále bašta.