Suroviny
- Těsto:
- 1 prášek do pečiva
- 2 hrneček polohrubé mouky
- 1 hrneček mléka + mléko dle potřeby (záleží na „savosti mouky“ – těsto má být řídké, asi jako na litou (olejovou) placku …)
- 1/2 hrnečku másla (rozpuštěného nebo oleje)
- 1 vejce
- pepř
- sušená paprika
- majoránka
- provensálské koření
- sušený česnek
- sůl
- drcený kmín
- Náplň:
- brokolice
- čerstvá paprika
- klobása
- Eidam (nastrouhaný)
- Ozdoba:
- pomazánkové máslo křenové
- mléko
- salám (více druhů)
- sýr (strouhaný najemno)
- olivy
- plátkový sýr
- korbáčiky
- zelenina
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu si uvaříme v mírně osolené vodě.(lze přidat i kmín).
-
Zchladlou zeleninu nakrájíme spolu s klobáskou na malé kostičky.
-
Těsto: nejprve smícháme „suché“ suroviny(koření dle chuti) prdopeče..
-
Poté přilijeme olej, mléko a z vajíčka pouze žloutek. Bílek si ponecháme stranou.
-
Vyvoříme tekutější konzistenci a přidáme náplň. Vmícháme prdopeč a ušlehaný bílek a nalijeme do vymazané dortové formy.
-
Pečeme v předehřáté troubě dozlatova – zkusíme špejlí tak na 200° asi 15-20 min.
-
Upečený korpus vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
-
Vychladlý ozdobíme dle fantazie.
-
Pomazánkové máslo trochu rozředíme, ať není tak husté.Boky potřeme a obalíme v nastrouhaném sýru. Vršek potřeme také, lípe se nám bude zdobit a lépe to vypadá.Zbytek pom. másla dáme buďto do zdobícího cukrářského sáčku, nebo jen do obyčejného mikrotenového sáčku s ustřiženou špičkou.
-
Různě ozdobíme a doporučuji trošku kápnout i pod salámové růžičky – lépe drží a nerozvíjí se …
Poznámka od kuchařky
Je to moje vymyšlená varianta dortu. taťka má rád spíše slané, tak aby mu nebylo líto, že nedostane taky ten dort .. tak dostal tento. Měl z něj obrovskou radost a pro velký úspěch i v chuti jsem musela výrobu zopakovat i pro někoho jiného. Není to dort, jako se dělá pouze s toastového chlebu. :)) Určitě doporučuji k vyzkoušení 😉