Slaný dort trochu jinak

45
- reklama -

Suroviny

Těsto:
1 prášek do pečiva
2 hrneček polohrubé mouky
1 hrneček mléka + mléko dle potřeby (záleží na „savosti mouky“ – těsto má být řídké, asi jako na litou (olejovou) placku …)
1/2 hrnečku másla (rozpuštěného nebo oleje)
1 vejce
pepř
sušená paprika
majoránka
provensálské koření
sušený česnek
sůl
drcený kmín
Náplň:
brokolice
čerstvá paprika
klobása
Eidam (nastrouhaný)
Ozdoba:
pomazánkové máslo křenové
mléko
salám (více druhů)
sýr (strouhaný najemno)
olivy
plátkový sýr
korbáčiky
zelenina

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu si uvaříme v mírně osolené vodě.(lze přidat i kmín).


    Zobrazit celý recept

  2. Zchladlou zeleninu nakrájíme spolu s klobáskou na malé kostičky.

  3. Těsto: nejprve smícháme „suché“ suroviny(koření dle chuti) prdopeče..

  4. Poté přilijeme olej, mléko a z vajíčka pouze žloutek. Bílek si ponecháme stranou.

  5. Vyvoříme tekutější konzistenci a přidáme náplň. Vmícháme prdopeč a ušlehaný bílek a nalijeme do vymazané dortové formy.

  6. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova – zkusíme špejlí tak na 200° asi 15-20 min.

  7. Upečený korpus vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

  8. Vychladlý ozdobíme dle fantazie.

  9. Pomazánkové máslo trochu rozředíme, ať není tak husté.Boky potřeme a obalíme v nastrouhaném sýru. Vršek potřeme také, lípe se nám bude zdobit a lépe to vypadá.Zbytek pom. másla dáme buďto do zdobícího cukrářského sáčku, nebo jen do obyčejného mikrotenového sáčku s ustřiženou špičkou.

  10. Různě ozdobíme a doporučuji trošku kápnout i pod salámové růžičky – lépe drží a nerozvíjí se …

Poznámka od kuchařky

Je to moje vymyšlená varianta dortu. taťka má rád spíše slané, tak aby mu nebylo líto, že nedostane taky ten dort .. tak dostal tento. Měl z něj obrovskou radost a pro velký úspěch i v chuti jsem musela výrobu zopakovat i pro někoho jiného. Není to dort, jako se dělá pouze s toastového chlebu. :)) Určitě doporučuji k vyzkoušení 😉