Slanky – žemle ke guláši (starý recept)

50
- reklama -

Suroviny
podle velikosti -já měla 16 ks

Na kvásek:
¼ l vlažného mléka, možná i více
42 g droždí, nebo 2 KL sušeného
1 KL cukru
Na těsto:
2-3 PL rozpuštěného sádla (asi 45 g)
40 g rozpuštěného másla
asi 1 KL soli (každý si množství upraví podle svého, já dala lžičku jen s malým završením a bylo to akorát)
500 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Ze čtvrt litru mléka, kostky droždí a lžičky cukru připravíme kvásek a necháme vykynout v zadělávací míse. Přidáme teplé (ne horké) rozpuštěného sádlo, 40 g rozpuštěného másla, sůl a vařečkou vypracujeme v míse těsto. Současně přidáváme 500 g hladké mouky. Někdy musíme přidat ještě trochu vlažného mléka, těsto by mělo být hodně vláčné, ale po zpracování se nesmí lepit.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak těsto vyklopíme na vál a rukama zpracováváme tak dlouho, až přestane lepit. Necháme asi hodinu kynout, pak pomocí lžíce vytváříme žemle uprostřed s „bříškem“.
    Necháme opět asi hodinu kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem (já potírala jen mlékem), posypeme solí, kmínem, mákem nebo semínky (podle chuti) a upečeme v horké troubě.

  3. Zadělávám v domácí pekárně (v pořadí tekuté, sypké a nahoru droždí posypané cukrem). Neměla jsem čerstvé droždí, sušeného droždí jsem dala 2 nepříliš vrchovaté lžičky, což odpovídá odhadem těm 42 g čerstvého droždí. Kdo nemá pekárnu, zadělá v robotu nebo ručně, jak bylo popsáno výše.
    Pečeme na 180º C cca 15-20 minut, podle toho, jak peče trouba. Příště je zkusím upéct ještě o chvilku déle, aby byly tmavší.

Poznámka od kuchařky

Je to velice chutné a nadýchané pečivo, které se dříve podávalo ke guláši i studeným nářezům. Starší recept, mírně upravený. Bohužel už nevím, odkud jsem recept opsala.

Pokud je chcete uchovat ke guláši, upečte je tajně a schovejte je před rodinou, jinak vám to snědí než bys řekl švec! Jsou opravdu chutné, podobné, ale přesto trochu jiné, nežli housky či rohlíky. Pekla jsem večer a nechala do druhého dne na plechu pod utěrkou (tedy ty, které jsem nesnědla ještě teplé) a druhý den byly stále hebké a nadýchané.