Slaninová panenka s omáčkou z lesních plodů a pečenými brambory

81
- reklama -

Suroviny
2 porce

Omáčka:
300 g lesního ovoce (mražená směs Dione)
100 ml červeného Lambrusca
1 lžíce medu
2 lžičky másla
1 ks hřebíčku
cukr podle chuti
špetka soli
Případně: 1-2 kostičky kvalitní hořké čokolády
Maso:
500 g vepřové panenky
150 g dlouhých slaninových plátků (zde Snídaňová slanina)
hrubě mletý pepř, sůl
Příloha:
6 ks středně velkých brambor
olej, sůl
Dekorace:
petrželová nať

Postup přípravy receptu

  1. Omáčka: ovoce, víno, med a hřebíček přivedeme k varu a pak na mírnějším ohni asi 20 minut redukujeme – občas zamícháme, ke konci hlídáme. Když směs zhoustne, osolíme a osladíme i podle chuti, vyjmeme hřebíček. Udržujeme v teple.
    Těsně před servírováním přidáme máslo, omáčka získá jemnější chuť a lesk.
    Pro zajímavější chuť přidejte do omáčky 1-2 kostičky kvalitní hořké čokolády.

  2. Maso: maso obalíme olejem a posypeme hrubě mletým pepřem. Slaninu a maso vyjmeme hodinu před začátkem přípravy z lednice.
    Panenku odblaníme a nakrájím na 5 centimetrů silné špalíky – nesolíme! Obalíme je ve slanině a opečeme ze všech stran do zlatova.
    Pak je vložíme do vyhřátého kastrolku a přikryjeme pokličkou.
    Propečenost zjistíme tak, že maso prstem přitiskneme k pánvi, čím méně maso pod prstem pruží, tím je propečenější.

  3. Příloha: brambory omyjeme a se slupkou je vaříme v osolené vodě do poloměkka. Vyjmeme z vody, osušíme a nakrájíme ostrým nožem na třícentimetrové plátky. Na nepřilnavé pánvi pokapané olejem pečeme z obou stran.

Poznámka od kuchařky

Servírování: na nahřátý talíř servírujeme brambory, na druhou stranu klademe asi dvě lžíce ovocné směsi a na ni rozložíme panenku. Dozdobíme petrželkou a podáváme.

Další mé recepty můžete vidě+t třeba tady: http://daniela.pise.cz/