
Suroviny
Dva plechy
- 250 g obyčejného čerstvého tvarohu (ne dietní)
- 250 g prosáté hladké mouky (vážit přesně )
- 250 g Hery (s Herou jsou lepší)
- 1 vajíčko
- 1 čajová lžička soli
- kmín bohatě
- všechny suroviny musí být studené z lednice – kromě mouky
Postup přípravy receptu
-
Do prosáté mouky dáme sůl a rozmícháme. Přidáme tvaroh, nakrájenou Heru a žloutek. Studenou směs rychle hněteme a dáváme dohromady, až se spojí. Klasika tvarohové těsto.
-
Těsto je velmi tukové a trošku se lepí, proto pracujeme rychle, aby se pod rukama neohřívalo. Když je potřeba podsypat, tak velmi opatrně a přidávat mouku jako šafránu, jinak nebudou lístkovat a nebudou dobré.
-
Těsto dlouho nehněteme, jenom ho dáme dokupy. Rozdělíme ho na dvě části, obalíme trošku v mouce a dáme do lednice na 1 hodinu dobře zchladit.
-
Horkovzdušnou troubu vyhřejeme na 200°C. Obyčejnou na 220°C vrchní i spodní ohřev, až potom vyndáme jedno těsto z lednice .
-
Na trošičku pomoučeném válu rychle vyválíme na cca 5 milimetru, potřeme rozkvedlaným studeným bílkem a posypeme bohatě kmínem.
-
Nakrájíme rádýlkem tyčky šířky 10 milimetrů, uložíme na plech.Pracujeme rychle, když se to těsto potvora ohřeje, tak se tyčky při přendávání na plech natahují jako žvýkačka.
-
Pečeme v horkovzdušné asi 26 minut do tmavě červena.
Poznámka od kuchařky
Tyčky se musí upéct do tmavě červena, asi do barvičky dobře upečené kachničky! Neválet těsto moc natenko , nebudou pak lístkovat. Velmi opatrně sundávat z plechu, když jsou horké, jsou křehounké. Na druhý den jsou absolutně nejlepší !