Slané tyčinky nebo krekry ze tří surovin

99
- reklama -

Suroviny

Těsto:
200 g Nivy
200 g másla
200 g hladké mouky + na podsypání
Dále:
rozšlehané vejce na potření
dle chuti drcený kmín nebo semínka, mák, mletá paprika…

Postup přípravy receptu

  1. Z nastrouhané Nivy, změklého másla a hladké mouky vypracujeme těsto, které dáme do chladna na hodinku odpočinout. Máslo můžeme použít i ztuhlé, které nastrouháme s Nivou.

  2. Těsto pak na pomoučněném stole rozválíme na plát silný cca 4 mm. Ten pak potřeme rozetřeným vejcem a nožem nebo rádýlkem nařežeme na tyčinky. Nebo z těsta vytvoříme tvořítky různé tvary, které přenášíme na plech vyložený pečícím papírem, kde je posypeme dle chuti kořením, mákem, semínky…

  3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů lehce dozlatova.

  4. Podáváme samostatně k pivu, vínu… nebo jako podklad pod kanapky.

  5. Z uvedeného množství jsou cca 2 – 2,5 plechu.