
- reklama -
Suroviny
- Těsto:
- 200 g Nivy
- 200 g másla
- 200 g hladké mouky + na podsypání
- Dále:
- rozšlehané vejce na potření
- dle chuti drcený kmín nebo semínka, mák, mletá paprika…
Postup přípravy receptu
-
Z nastrouhané Nivy, změklého másla a hladké mouky vypracujeme těsto, které dáme do chladna na hodinku odpočinout. Máslo můžeme použít i ztuhlé, které nastrouháme s Nivou.
-
Těsto pak na pomoučněném stole rozválíme na plát silný cca 4 mm. Ten pak potřeme rozetřeným vejcem a nožem nebo rádýlkem nařežeme na tyčinky. Nebo z těsta vytvoříme tvořítky různé tvary, které přenášíme na plech vyložený pečícím papírem, kde je posypeme dle chuti kořením, mákem, semínky…
-
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů lehce dozlatova.
-
Podáváme samostatně k pivu, vínu… nebo jako podklad pod kanapky.
-
Z uvedeného množství jsou cca 2 – 2,5 plechu.
Kuchař: recepty73