Slané trhací buchtičky s Hermelínem

69
- reklama -

Suroviny

Na těsto:
200 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
8 g soli – 1 malá lžička
140 – 150 g vlažné vody
3 polévkové lžíce oleje
7 g čerstvého droždí
větší špetka cukru
trochu oleje na vymazání formy a na potření boků buchtiček
Na povrch:
1 vejce
sezam dle chuti
Doprostřed buchtiček po upečení:
1 – 2 Hermelíny

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlepší je použít domácí pekárnu, kde jako první dáme vodu a olej, pak prosátou mouku smíchanou se solí, nahoru cukr a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. Vykynuté těsto vyjmeme na vál, který velmi lehce podsypeme moukou. Rozdělíme na čtyři díly, vytvoříme bochánky, vyválíme na prameny a nakrájíme na dílky. Na pečení použijeme koláčovou nebo dortovou formu o průměru cca 30 – 32 cm. Na pečení můžeme rovněž použít i větší remosku Grand. Doprostřed dáme nějakou kulatou kovovou formičku, může to být i nějaká miska vhodná na pečení, sklenička apd. Musí být o stejném průměru jako Hermelín nebo malinko větší. Vně ji potřeme olejem, taktéž potřeme olejem dno a boky formy, kde budou buchtičky. Nebo použijeme papír na pečení. Buchtičky do formy volně naskládáme a mezi sebou lehce promažeme olejem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

  3. Vykynuté buchtičky lehce potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme orientačně cca 30 minut. Pokud pečeme v remosce, tak vykynuté buchtičky přikryjeme víkem, zapneme a pečeme zhruba 35 minut. Po upečení odstraníme formičku ze středu a buchtičky po chvíli vcelku přemístíme na velký talíř.

  4. Těsně před podáváním necháme v mikrovlnné troubě roztavit nahoře naříznutý Hermelín. Vložíme ho na kousku papíru na pečení do připraveného středu. Osvědčilo se mi servírovaní s malou vidličkou, kdy si každý utrženou buchtičku potře, protože Hermelín zase brzy začíná tuhnout. Pokud se jeden spotřebuje a buchtičky zbyly, můžeme rozehřát další a opět vložit do středu.

Poznámka od kuchařky

Jak na kynuté těsto: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro…

Místo Hermelínu se může do vzniklého otvoru dát nějaká mistička s dipem

Není to můj nápad, zahlédla jsem to v nějakém časopise, ale už jsem ho pak nedohledala. Tak jsem použila známé těsto. Každý si ale může použít to své, oblíbené a osvědčené.