Slané košíčky s bramborovým salátem

68
- reklama -

Suroviny

Košíčky:
300 g hladké mouky
250 g tuku
250 ml zakysané smetany
1 lžička soli
Náplň:
bramborový salát se zeleninou a majonézou

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin zpracujeme těsto a necháme ho přes noc odpočinout v lednici.


    Zobrazit celý recept

  2. Tenkou vrstvou těsta vyplníme košíčky a necháme zhruba 1 hodinu v lednici (opatření, aby mastné těsto tolik neklouzalo dolů), případně můžeme formičky s těstem naplnit suchým hrachem nebo fazolemi. Upečeme v mírně vyhřáté troubě.

  3. Vychladlé košíčky naplníme dobře ochuceným salátem a ozdobíme třeba petrželkou.

Poznámka od kuchařky

Tuhle specialitu jsem jedla vloni v Krakově jako zákusek k vínu a moc mi chutnala. Tak jsem se ji pokusila napodobit.

Košíčky jsem upekla podle Vánoční kuchařky Vojtěcha Artze, do bramborového salátu jsem dala hodně zeleniny (kyselé okurky, vařenou mrkev a celer, sterilovaný hrášek, jarní cibulku a pórek, mohou být i kostičky jablka), ale žádná vajíčka nebo uzeninu. Spojila jsem ho majonézou a bílým jogurtem (Activia) a ochutila hořčicí, pepřem, bílým octem balsamico, cukrem a olivovým olejem.