Suroviny
- Košíčky:
- 300 g hladké mouky
- 250 g tuku
- 250 ml zakysané smetany
- 1 lžička soli
- Náplň:
- bramborový salát se zeleninou a majonézou
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin zpracujeme těsto a necháme ho přes noc odpočinout v lednici.
-
Tenkou vrstvou těsta vyplníme košíčky a necháme zhruba 1 hodinu v lednici (opatření, aby mastné těsto tolik neklouzalo dolů), případně můžeme formičky s těstem naplnit suchým hrachem nebo fazolemi. Upečeme v mírně vyhřáté troubě.
-
Vychladlé košíčky naplníme dobře ochuceným salátem a ozdobíme třeba petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Tuhle specialitu jsem jedla vloni v Krakově jako zákusek k vínu a moc mi chutnala. Tak jsem se ji pokusila napodobit.
Košíčky jsem upekla podle Vánoční kuchařky Vojtěcha Artze, do bramborového salátu jsem dala hodně zeleniny (kyselé okurky, vařenou mrkev a celer, sterilovaný hrášek, jarní cibulku a pórek, mohou být i kostičky jablka), ale žádná vajíčka nebo uzeninu. Spojila jsem ho majonézou a bílým jogurtem (Activia) a ochutila hořčicí, pepřem, bílým octem balsamico, cukrem a olivovým olejem.