
Suroviny
- 300 g cukety
- 400 g špaldové mouky
- 200 g másla
- 1 prášek do pečiva
- 8 stroužků česneku
- sůl
- na potření vajíčko
- na posyp dle chuti ( kmín, mák, lněné semínko, sezam, chia … )
Postup přípravy receptu
-
Nejprve nastrouháme najemno cuketu. Pokud je mladá, tak i se slupkou. Osolíme a necháme cca 20 minut vykapávat tekutinu do mističky. Tu uchováme.
-
Do druhé misky nastrouháme nahrubo chladné máslo, přisypeme mouku, prášek do pečiva, osolíme a přidáme vykapanou cuketu ( ne úplně vyždímanou ) a prolisovaný česnek. Vše dobře a rychle zpracujeme v nelepivé těsto. Pokud by bylo potřeba, můžeme dolít trochu tekutiny z cukety. Těsto zformujeme do bochánku, přikryjeme potravinovou folií a vložíme na 30 minut do lednice.
Troubu předehřejeme na 220 C. -
Vyndáme těsto z lednice, znovu rychle propracujeme a na pomoučněné desce vyválíme na placku silnou cca 3 mm. Nakrájíme na pásky nebo můžeme vykrájet i jiné tvary a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme semínky a vložíme do trouby na cca 10 – 15 minut. Pečeme dozlatova.
-
Kdyby se vám nechtělo jednotlivé pásky přenášet na plech s papírem, vyválejte placku rovnou na papíru, potřete ji vejcem, posypte semínky a po krátkém zapečení ji teprve nakrájejte.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem našla na slovenském webu Fitshaker.
Moje recepty, a ostatní fotografie s postupem najdete na https://inkitchenopen.blogspot.cz/