
Suroviny
6 porcí
- 400 g mraženého listového špenátu
- 1 Mozzarella bez nálevu (125 g)
- 4 vejce
- sůl
- pepř
- velký stroužek česneku
- Náplň :
- 2 Lučiny
- 100 g prsní krůtí šunky výběrové „Gustoso“
- 5 sušených rajčat v oleji
- trochu mléka
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Špenát necháme rozmrazit, v sítku z něj vymačkáme vodu, vložíme ho do mísy s vysokým okrajem. Přidáme k němu 1 celé vejce, 3 žloutky, stroužek česneku a pokrájenou Mozzarellu. Osolíme, opepříme. Rozmixujeme tyčovým mixérem, co nejvíce dohladka. Z bílků ušleháme tuhý sníh a obracečkou ho opatrně vmícháme do špenátového těsta. Konzistence by měla být podobná piškotovému těstu na roládu. Hmotu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 175°C/15 minut.
-
Z jedné Mozzarelly množství těsta nevyjde na celý plech, já jsem pokryla pouze cca 3/4 plochy. Těsto je po upečení pružné, pevné, ohebné. Přendáme ho i s papírem na studený podklad, aby déle nevysychalo a necháme ho zcela vychladnout nestočené, aby zůstalo nadýchané.
-
Náplň volíme podle možností a chuti. Já jsem použila 2 Lučiny, rozmíchala je s trochou mléka, (byly příliš hutné), dochutila solí, pepřem. Rajčata položíme na ubrousek a odsajeme přebytečný olej. Pokrájíme je nadrobno.
-
Vychladlý plát těsta sejmeme z papíru, otočíme lícovou stranou dolů. Poklademe plátky šunky, pomažeme náplní a na závěr posypeme nakrájenými sušenými rajčaty. Stočíme v roládu a dáme odležet do chladu, nejlépe obalenou potravinovou fólií, aby ji lednice nevysušila.
Po uležení krájíme roládu ostrým nožem na plátky, nůž průběžně utíráme ubrouskem, abychom roládu na řezu nepomazali náplní.
Poznámka od kuchařky
Při výběru uzeniny sledujte pozorně složení, hodně uzenin obsahuje škrob nebo bílý cukr. Dextróza, glukóza je v toleranci.