Slaná roláda s křenovým krémem

84
- reklama -

Suroviny
1 roláda

4 vejce
80 g (4 vrchovaté lžíce) hladké mouky
10 g (1 rovná lžíce) Solamylu
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 větší uvařená červená řepa (150 g)
20 g (1 lžíce) oleje
2,5 g (1/2 lžičky) soli
2 lžíce horké vody
Krém:
2 Paloučky (Lučina, pomazánkové máslo, čerstvý sýr)
60 g másla pokojové teploty
2 lžičky naloženého nebo čerstvého strouhaného křenu
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 180°C. Papírem, který lehce potřeme olejem, vyložíme plech. Není to nutné, ale oceníme po upečení.


    Zobrazit celý recept

  2. Rozmixujeme červenou řepu do hladkého pyré.
    Celá vejce rozklepneme do misky, se solí šleháme asi 2 minuty, přidáme horkou vodu, olej a šleháme cca 5 minut do husté bílé pěny. Přidáme pyré, dobře metličkou promícháme a po částech přidáváme mouku smíchanou se Solamylem a práškem do pečiva. Dobře promíchané těsto vlijeme na připravený plech a dáme do předehřáté trouby. Po 3-4 minutách teplotu snížíme a dopečeme na 170°C (podle trouby dalších 5-6 minut).

  3. Upečený plát těsta pomocí papíru lehce stočíme a necháme vychladnout.

  4. Zatím připravíme krém: ušleháme tvarohový Palouček s máslem, špetkou soli a dvěma lžičkami naloženého smetanového křenu, ale každý může udělat náplň jakou má rád, hodí se i Budapešť nebo pažitková.

  5. Vychladlý plát rozvineme a natřeme krémem, na začátek dáme větší vrstvu a postupně tenčí až do ztracena. Můžeme „vylepšit“ plátky šunky nebo anglické slaniny. Pevně pomocí papíru (teď oceníme to pomazání) stočíme do rolády, zabalíme a necháme chvilku ztuhnout v chladu.

  6. Nakrájíme a můžeme podávat.