Sladký trhací chléb

70
- reklama -

Suroviny
16 porcí

Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
70 g másla
70 g krupicového cukru
21 g droždí
2 žloutky
1 vejce
1 lžička soli
Nátěrka:
50 g změklého másla
15 g moučkového cukru
Dále:
kousek másla na potření
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do nádoby od pekárny nalijte rozpuštěné máslo. Pokud budete zadělávat těsto ručně, stačí, když bude změklé. Přilijte mléko a přidejte žloutky a vejce.

  2. Přisypte hladkou mouku. Udělejte do ní důlek a do něj dejte rozdrobené droždí. Přisypte cukr do jednoho rohu nádoby a trochou cukru zasypte i droždí. Do druhého rohu nádoby dejte lžičku soli.

  3. Nádobu vložte do pekárny, navolte program těsto a nechte pekárnu pracovat.

  4. Hotové těsto vyklopte na pracovní plochu zasypanou moukou a vytvořte váleček, který rozdělte na 16 kusů. Z každého kousku těsta vytvarujte bochánek. Bochánky nechte kynout ještě 20 minut pod utěrkou.

  5. Během kynutí připravte nátěrku z másla a cukru – vše vidličkou důkladně promíchejte a spojte.

  6. Formu na biskupský chlebíček vymažte olejem a vyložte pečícím papírem. Já mám formu o velikosti 25×12 cm.

  7. Vykynuté bochánky jemně zmáčkněte a vytvarujte váleček o velikosti formy (na šířku). Těsto prsty pomačkejte a potřete máslem s cukrem. Stejným způsobem připravte druhý kousek těsta, přiložte ho na ten první a opět potřete nátěrkou. Takto postupujte s každým kouskem a těsto vkládejte do formy.

  8. Pokud vám ve formě zbude místo, vyložte ho pečícím papírem. Těsto potřete vodou, přikryjte a nechte ještě 20 minut kynout.

  9. Po 20 minutách opět těsto potřete vodou a formu vložte do předehřáté trouby na 170°C. Pečte 45 minut. Po upečení, ještě horký chléb potřete máslem.

  10. Vychladlý chléb můžete zasypat moučkovým cukrem. Můžete ho jíst tak, jak je, nebo si na odtržený kousek namazat marmeládu.