
Suroviny
1 velký bochník
- 1 hrnek (240 ml) mléka
- 1/3 hrnku (75 g) másla
- 30 g čerstvého droždí nebo 2 1/2 ČL sušeného
- 2 vejce
- 1/3 hrnku (75 g) krupicového cukru
- 3,5 hrnku (435 g) hladké mouky
- 1 čajová lžička soli
- 2 PL (28 g) másla (pokojové teploty)
- 1/3 hrnku (75 g) krupicového cukru
- 2 PL skořice
- 50 g rozinek nebo vlašských ořechů (nepovinné)
- Na potření:
- 1 vejce
- 1 PL mléka
Postup přípravy receptu
-
Mléko nalijeme do misky vhodné do mikrovlnné trouby a zahřejeme v mikrovlnné troubě. Přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Mléko s máslem necháme lehce vychladnout, aby bylo vlahé.
-
Přidáme do něj droždí a 50 g cukru, zamícháme a necháme vzejít kvásek.
-
Ve velké míse (nebo v míse kuchyňského robotu) smícháme vejce a cukr.
-
Přidáme kvásek.
-
Mouku smícháme se solí a postupně přidáváme do směsi kvásku a vajec, řádně promícháme.
-
Ručně, nebo v kuchyňském robotu, uhněteme těsto dohladka (v robotu asi 10 minut). Pokud je těsto příliš lepkavé, přidáme více mouky.
-
Uhnětené těsto vložíme do velké mísy vymazané máslem. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, asi 2 hodiny.
-
Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme do obdélníku velikosti 30 x 40 cm (nebo podle toho, jak máme širokou bochníkovou formu).
-
Na těsto rozetřeme změklé máslo.
-
Smícháme cukr se skořicí a rovnoměrně ho nasypeme na těsto.
(Pokud používáme rozinky nebo ořechy, nasypeme je také na těsto). -
Těsto pevně srolujeme.
12. Bochníkovou formu vymažeme máslem a roli těsta do ní vložíme. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 – 45 minut kynout. -
Jakmile je bochník vykynutý, předehřejeme troubu na 180°C.
14. Rozšleháme mléko a vejcem a potřeme bochník. -
Pečeme dozlatova, asi 30 – 40 minut.
-
Před krájením necháme vychladnout, nejdříve ve formě asi 30 minut, potom na mřížce.
-
Podáváme s máslem nebo jen tak. Výborně také chutná opečený z toastovače.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz