
Suroviny
- Korpus–dávka na 1 plech:
- 7 vajec
- 7 lžic krystalového cukru
- 7 lžic polohrubé mouky
- můžeme přidat kakao
- ořechy
- kokos – dle výběru
- Pudinkový krém z 1 dávky
- 1 l mléka
- 4 vanilkové pudinky
- 2 lžíce krystalového cukru
- mandlové aroma ( může být i jiná příchuť )
- moučkový cukr
- 2 másla ( zlatá hana )
- kakao
- kakaové floky
- kokos
- Na marcipán:
- 20 dkg cukr moučka
- 10 dkg sušené mléko
- mandlové aroma sladké
- trochu vody – dle potřeby – doporučuji po svých zkušenostech přidávat po kapkách
Postup přípravy receptu
-
Korpus:
vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, pak po lžících pomalu zašlehávám polohr.mouku a dle potřeby ořechy, kokos nebo kakao.Vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 10 – 15 minut na 160 °C. -
Někdy přidám mleté ořechy nebo kokos,pokud chci korpusy hnědé přidám kakao.
-
Po upečení korpus sundám i s pečicím papírem a nechám vychladnout. Korpusy peču den dopředu.
-
Pudinkový krém:
asi ¾ litru mléka dám vařit s 2 lžícemi krystal.cukru, ve zbylém mléce rozmíchám 4 vanilkové pudinky.Až mléko příjde k bodu varu, vliju zbytek mléka s vanilk.pudinky a chvilku povařím do zhoustnutí. Krém nechám vychladnout, ale neměl by úplně ztuhnout. -
Do šlehací mísy rozkrájím másla na kousky, přidám moučkový cukr a vyšlehám do hladkého krému. Postupně po lžících přidávám vychladlý pudink a zašlehávám pomalu, aby se krém nesrazil. Takto vyšlehaný krém dochutím dle potřeby cukrem, přidám aroma a pokud chci hnědý krém, přidám kakao dle potřeby.
-
Marcipán:
sušené mléko s cukr,kapku vody a mandl.aroma smícháme v hmotu – dle potřeby přidáváme vodu. Když je marcipán tekutý přidám mléko i cukr. -
Marcipán pak rozdělím na více dílů, podle toho kolik potřebuji barev a obarvím potravinářským barvivem.
Poznámka od kuchařky
Na tento dort jsem měla 5 korpusů a krém ze 2 dávek .
Pláty korpusu někdy potírám i marmeládou, dort má pak výraznější chuť.
A když mi zbyou odřezky z korpusu udělám řezy – třeba s Vánočním zdobením 🙂