Sladkokyselé olihně (kalamáry) a krevety

54
- reklama -

Suroviny
1 – 2 porce

větší hrst vyloupaných krevet
1 oliheň kalamáry
1 mrkev
1/2 červené papriky
2 jarní cibulky
1 polévková lžíce pálivé chilli omáčky
1 polévková lžíce kečupu
1 polévková lžíce sójové omáčky
1 polévková lžíce ústřicové omáčky nebo teriyaki
1 polévková lžíce bílého vinného octa nebo rýžového octa
1 polévková lžíce cukru
nastrouhaný kousek zázvoru(stačí tak 1cm)
1 posekaný stroužek česneku
sůl
olej

Postup přípravy receptu

  1. Oliheň očistíme (viz. obrázek). Zatáhneme za chapadla s hlavou a vyjmeme i s vnitřnostmi.


    Zobrazit celý recept

  2. Poté musíme vyjmout průsvitné „péro“, které se skrývá uvnitř těla, jde to velmi lehce, nebojte se. Z hlavy vyjmeme tzv. zobák. Z těla a částečně i chapadel olihně sejmeme lehce kůži a zůstane nám bílé maso.

  3. Nakrájíme jej na kousky.

  4. Krevety zbavíme hlavy a krunýře, popř. u větších vyjmeme střívko.

  5. Ve woku nebo pánvi si rozehřejeme olej a nejprve opečeme zprudka, max. 3 min oliheň, ke konci asi minutku chapadla.

  6. Vyjmeme a vložíme krevety. Jakmile změní barvu na oranžovou, taktéž vyjmeme.

  7. Do woku přidáme mrkev a papriku nakrájenou na jemné proužky. Restujeme cca 5 minut, pak přidáme zbytek ingrediencí, omáčky, ocet, cukr, jarní cibulky, sůl, česnek a zázvor a prováříme 5 minut, pak vrátíme zpět prohřát oliheň a krevety.

Poznámka od kuchařky

Olihně, chobotnice a sépie musíme připravovat velmi zprudka a krátce nebo naopak dlouho, min. 30 minut dusit. Jinak budou tvrdé a gumové.