
Suroviny
- 400 g čočky nepředvařené
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 lžíce soli
- cibulová jíška:
- 1/2 cibule
- olej
- 1 lžíce hladké mouky
- na dochucení:
- 1 lžíce cukru krystal
- 2 lžíce octa
- sůl
- 1 kyselá okurka a nálev z okurek
- osmažená cibulka na ozdobu:
- 1 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- olej
- příloha:
- vejce
- krájené uzené maso (šunka, moravské, debrecinka…)
Postup přípravy receptu
-
Čočku propereme, dáme do kastrolu, přidáme studenou vodu tak, aby byla čočka cca 2 cm ponořená, vložíme koření v čajovém sítku a osolíme.
-
Vodu přivedeme k varu, což má za následek vytvoření „špinavé“ pěny (ačkoli jsme čočku propláchli, nečistoty na ní zůstávají).
-
Jakmile se začne vařit a vytvoří pěnu, čočku slijeme přes síto, propláchneme a postup zopakujeme – opět studená voda, sůl, sítko s kořením (není potřeba měnit za nové) a dát vařit.
-
V mezičase uděláme v hrnci se širším dnem cibulovou jíšku (na troše oleje zpěnit nakrájenou cibuli, zaprášit moukou, lehce podlít, provařit do husté jíšky. Jíšky by mělo být jen trochu, čočka nemá v jíšce nakonec plavat, slouží jen jako pojidlo a čočka si nakonec zachovává téměř sypkou konzistenci.
-
Zároveň nakrájíme další cibuli na proužky, ty zlehka poprášíme hladkou moukou a vhodíme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje.
-
Osmažíme dokřupava a odložíme vychladnout na talířek se savým papírem.
-
V okamžiku, kdy voda s čočkou začne podruhé vařit, je čočka měkká – ne rozvařená, ale příjemně na skus.
-
Čočku přes síto slijeme, vsypeme do cibulové jíšky, promícháme, vmícháme okurku nakrájenou na drobné kostičky a ochutíme octem, cukrem, solí, trochou okurkového láku. Uvedené množství je orientační, záleží na vaší chuti.
-
Na rozpálené pánvi opečeme plátku másla a volské oko, čočku na talíři posypeme osmaženou cibulkou.
Poznámka od kuchařky
Tento rychlý způsob přípravy čočky jsem objevila náhodou, když jsem zapomněla čočku namočit předem. Dala jsem tedy tehdy čočku vařit s tím, že se načekám, ale pěna na čočce byla tak ošklivá, že jsem se v půlce rozhodla slít a propláchnout a pak pokračovat – a k mému údivu byla čočka hotová v momentě dosažení bodu varu. Od té doby nenamáčím a čočku máme na stole během 30-35 min. od okamžiku přípravy 🙂









