
- reklama -
Suroviny
12 – 15 ks
- Těsto:
- 15 g čerstvého droždí
- 2 lžíce tekutého medu
- 80 g másla (rozehřátého vlažného)
- 200 ml vody (vlažné)
- 1,5 vejce (rozkvedlaného, zbylou polovinu si necháme na potření)
- 500 g hladké mouky (když nahradíte asi 1/4 = 125 g hladké mouky moukou špaldovou, bude výsledek zdravější)
- špetka soli
- 80 g rozinek
- 2-3 lžíce slunečnicových semínek (posekat nahrubo)
- 2-3 lžíce lněných semínek (drcených)
- 2-3 lžíce rýže (neloupané, předem vařené, scezené a vychladlé)
- (dala jsem po 2 lžících od všeho, ale klidně mohlo být i víc)
- Posyp:
- kousek másla
- mletá skořice
- jemné ovesné vločky
- hnědý cukr
- (- zpracujeme jako na klasickou drobenku)
Postup přípravy receptu
-
Pomohla mi pekárna, do které nandáte vše v uvedeném pořadí, program Těsto a při prvním zvukovém signálu přisypete rozinky a semínka. Pokud máte mokřejší rýži, možná budete muset trochu mouky přidat. Lze ale i klasicky – kvásek z droždí, medu a vlažné vody, pak přidáme vše ostatní a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
-
Po vykynutí rozdělíme těsto na 12-15 kousků a vytvoříme bulky, které položíme na plech vyložený fólií nebo papírem na pečení.
-
Necháme znovu nakynout, pak potřeme odloženým vajíčkem, posypeme drobenkou a upečeme v troubě vyhřáté na 180-200°C dočervena. Bulky jsou peříčkově nadýchané, nepřeslazené, voní po skořici a jsou plné semínek.
Poznámka od kuchařky
Vlastní recept.
Další moje recepty najdete na mých stránkách:
Kuchařka: zizala