Sladké zrno

56
- reklama -

Suroviny
12 – 15 ks

Těsto:
15 g čerstvého droždí
2 lžíce tekutého medu
80 g másla (rozehřátého vlažného)
200 ml vody (vlažné)
1,5 vejce (rozkvedlaného, zbylou polovinu si necháme na potření)
500 g hladké mouky (když nahradíte asi 1/4 = 125 g hladké mouky moukou špaldovou, bude výsledek zdravější)
špetka soli
80 g rozinek
2-3 lžíce slunečnicových semínek (posekat nahrubo)
2-3 lžíce lněných semínek (drcených)
2-3 lžíce rýže (neloupané, předem vařené, scezené a vychladlé)
(dala jsem po 2 lžících od všeho, ale klidně mohlo být i víc)
Posyp:
kousek másla
mletá skořice
jemné ovesné vločky
hnědý cukr
(- zpracujeme jako na klasickou drobenku)

Postup přípravy receptu

  1. Pomohla mi pekárna, do které nandáte vše v uvedeném pořadí, program Těsto a při prvním zvukovém signálu přisypete rozinky a semínka. Pokud máte mokřejší rýži, možná budete muset trochu mouky přidat. Lze ale i klasicky – kvásek z droždí, medu a vlažné vody, pak přidáme vše ostatní a vypracujeme hladké nelepivé těsto.

  2. Po vykynutí rozdělíme těsto na 12-15 kousků a vytvoříme bulky, které položíme na plech vyložený fólií nebo papírem na pečení.

  3. Necháme znovu nakynout, pak potřeme odloženým vajíčkem, posypeme drobenkou a upečeme v troubě vyhřáté na 180-200°C dočervena. Bulky jsou peříčkově nadýchané, nepřeslazené, voní po skořici a jsou plné semínek.

Poznámka od kuchařky

Vlastní recept.

Další moje recepty najdete na mých stránkách:

http://www.mlsoty.estranky.cz/