Suroviny
12 bochánků nebo 2 veky
- 500 g polohrubé mouky
- 2 špetky soli
- 80 g cukru krupice (nebo moučky)
- 1 plnější lžíce perníkového koření (bez kypřícího prášku)
- 80 g rozpuštěné a prochladlé Hery nebo jiného tuku
- 1 vejce
- 30 g čerstvého droždí
- 200 ml vlažného mléka
- 20 g i více kandované kůry citrusových plodů
- rozinky
- sekané mandle
Postup přípravy receptu
-
Z části vlažného mléka, trošky cukru a lžíce mouky + droždí uděláme kvásek. Po vykynutí přidáme k mouce smíchané se solí, kořením a cukrem.
-
Ve zbytku mléka rozšleháme vejce a taky přidáme. Ze všech ingrediencí zpracujeme těsto. Kandovanou kůru přidáme až nakonec do vypracovaného těsta.
-
Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
-
Pak rozdělíme na 2 díly a buď vytvoříme dvě večky nebo 12 bochánků.
-
Dáme na plech a necháme ještě znovu vykynout. Pak vložíme do předehřáté trouby a upečeme.
Poznámka od kuchařky
Pečivo není moc přeslazené, může se podávat s marmeládou nebo povidly. Jinak kdo chce, může do těsta přidat ještě trochu cukru. Koření jsem použila od Avokáda – Sladké pečení. Jsou i jiní výrobci, tak si přidáme dle vlastní chuti, já dala plnější lžíci. Lze přidat i trochu skořice.
Před pečením jsem ničím nepotírala, jde pomašlovat rozšlehaným vajíčkem a posypat sekanými mandlemi. Hezky vypadají plátky, ale rády se pak připalují.
Do podobných přidávám recept, který je opravdu hodně podobný.