Sladké kynuté bochánky nebo veky s perníkovým kořením

99
- reklama -

Suroviny
12 bochánků nebo 2 veky

500 g polohrubé mouky
2 špetky soli
80 g cukru krupice (nebo moučky)
1 plnější lžíce perníkového koření (bez kypřícího prášku)
80 g rozpuštěné a prochladlé Hery nebo jiného tuku
1 vejce
30 g čerstvého droždí
200 ml vlažného mléka
20 g i více kandované kůry citrusových plodů
rozinky
sekané mandle

Postup přípravy receptu

  1. Z části vlažného mléka, trošky cukru a lžíce mouky + droždí uděláme kvásek. Po vykynutí přidáme k mouce smíchané se solí, kořením a cukrem.


    Zobrazit celý recept

  2. Ve zbytku mléka rozšleháme vejce a taky přidáme. Ze všech ingrediencí zpracujeme těsto. Kandovanou kůru přidáme až nakonec do vypracovaného těsta.

  3. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  4. Pak rozdělíme na 2 díly a buď vytvoříme dvě večky nebo 12 bochánků.

  5. Dáme na plech a necháme ještě znovu vykynout. Pak vložíme do předehřáté trouby a upečeme.

Poznámka od kuchařky

Pečivo není moc přeslazené, může se podávat s marmeládou nebo povidly. Jinak kdo chce, může do těsta přidat ještě trochu cukru. Koření jsem použila od Avokáda – Sladké pečení. Jsou i jiní výrobci, tak si přidáme dle vlastní chuti, já dala plnější lžíci. Lze přidat i trochu skořice.

Před pečením jsem ničím nepotírala, jde pomašlovat rozšlehaným vajíčkem a posypat sekanými mandlemi. Hezky vypadají plátky, ale rády se pak připalují.

Do podobných přidávám recept, který je opravdu hodně podobný.