
Suroviny
Cca 30 ks
- 2 natvrdo uvařené žloutky
- 120 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 230 g hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme si 2 vejce natvrdo. Bílky zbaštíme, žloutky necháme vychladnout, pak je v misce vidličkou rozmačkáme, přidáme máslo, cukr a utřeme. Přidáme mouku a zpracujeme v těsto. Pokud by se nechtělo spojit, kápneme maličko rumu.
-
Necháme zabalené ve folii asi 2 hodiny odležet v lednici. Potom vmačkáme do formiček (mám průměr 5 cm). Dno propíchneme vidličkou a dáme do trouby vyhřáté na 170°C. Pečeme podle trouby dorůžova. Po vyndání je na vále otočíme.
-
Za přibližně 1 minutu jdou krásně vyklopit, většinou vypadnou úplně samy. Za asi 3 dny změknou, i když jdou použít i hned. Plníme tak, jak jsme zvyklí. Z tohoto množství surovin je 28-30 košíčků.
Poznámka od kuchařky
Formičky NEVYMAZÁVÁME. Máme je asi 5 let a jsou pořád jako nové.
Košíčků tady je snad 50, ale z natvrdo vařených žloutků žádné. My je doma děláme tak 3x do roka, vždy k nějaké příležitosti a plníme je tím, co nás napadne. Tak vám přeji, ať se povedou.