Sladké Caprese – Caprese dolce

68
- reklama -

Suroviny
2 porce

150 ml kysané smetany
150 ml smetany ke šlehání
4 lžíce strouhaného kokosu
4 lžíce moučkového cukru
4 lístky plátkové želatiny
jahody čerstvé nebo mražené, nebo jakékoli jiné ovoce
máta nebo meduňka na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Želatinu se 4 lžícemi vody necháme asi 10 minut nabobtnat.

  2. Kysanou smetanu smícháme s cukrem, smetanu ke šlehání spolu s kokosovou moučkou přivedeme téměř k varu.

  3. Odstavíme, rychle vmícháme nabobtnalou želatinu a smícháme s oslazenou zakysanou smetanou. Ochutnáme, podle potřeby ještě dosladíme.

  4. Formičky vypláchneme studenou vodou a naplníme želatinovou směsí.

  5. Několik hodin chladíme v lednici, pak nakrájíme na plátky stejně jako mozzarellu do klasického caprese salátu a dozdobíme jahodami s mátou. Protože jsem měla jen jahody mražené (viz poznámka), rozmixovala jsem je s trochou cukru.

Poznámka od kuchařky

Ideální jsou jahody čerstvé, ale než jsem želatina stihla ztuhnout, zmizely z ledničky, proto jsem musela vzít zavděk mraženými…

Formičky: mohou být jakékoli, dobré jsou silikonové. Já je nemám; pomohla jsem si kelímkem od 150 g jogurtu, abych dosáhla tvaru válečku a mohla pak krájet na kolečka nebo půlkolečka.