
Suroviny
- 0,5 kg vepřových škvarků
- 300 g moučkového cukru
- 0,5 kg hladké mouky
- 2 celá vejce
- cca 3 dcl bílého vína – může být sladší
- 1 KL skořice
- mleté nového koření
- mletý hřebíček
- brusinková marmeláda ale i rybízová – prostě pikantnější
Postup přípravy receptu
-
Škvarky umeleme a ze všech přísad vypracujeme těsto. Odkrojíme cca třetinu těsta a dáme stranou.
-
Zbytek rozválíme na vyšší placku (cca 0,5cm) a vykrájíme kolečka, která potřeme marmeládou.
-
Tu třetinu těsta naopak vyválíme velmi tence a rádýlkem vykrájíme tenké proužky, v takové velikosti, aby přesně překryly kolečka, klademe je vodorovně a svisle tak, aby vytvořily mřížku a opatrně přitiskneme.
-
Kolečka přeneseme na plech buď vymazaný sádlem, nebo vyložený pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě (v mé trooubě na 180°C) do růžova. Je také možnost ta kolečka přenést hned na plech a tam je teprve pomazat marmeládou a udělat mřížku, manipulace je snadnější.
Poznámka od kuchařky
Tohle se u nás peklo při zabíjačce a pilo se k tomu bílé kafe.









