Suroviny
- Hummus:
- 440 g vařené cizrny (domácí či např. vařená cizrna ve skleničce Alnatura)
- 250 g červené řepy (nejlépe menší bulvy)
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- 1 citrón (ideálně bio chemicky neošetřený)
- 3 – 4 stroužky česneku
- 60 g tahini
- 35 ml kvalitního olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- K podávání:
- olivový olej
- dýňová semínka
- bílý jogurt (rostlinný ořechový jogurt domácí či např. Provamel, AlproSoya, Soyade)
- dobré pečivo (či na špalíčky nakrájená zelenina mrkev, řapíkatý celer, okurka)
- čerstvé bylinky (kopr, koriandr, bazalka, petržel)
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 190°C. Řepy dobře omyjte a co nejlépe očistěte kartáčkem.
-
Na plech dejte list alobalu, na něj položte řepy, zakápněte olivovým olejem a posypte solí. Dobře zabalte do alobalu, vložte do trouby a pečte asi hodinu, dokud nejsou řepy měkké a jdou snadno propíchnout vidličkou. Poté nechte alespoň lehce vychladnout. Pokud používáte cizrnu z konzervy, dobře jí opláchněte a nechte okapat. Přendejte do mixéru, přidejte na kousky nakrájenou řepu, římský kmín, kůru z citrónu a šťávu asi z poloviny citrónů, rozmačkaný česnek, tahini, olivový olej, pepř a sůl.
-
Rozmixujte dohladka, ochutnejte a dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem (chuť se však dále rozleží). Nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici. Podávejte s opraženými dýňovými semínky, olivovým olejem a čerstvými bylinkami, ev. i s bílým jogurtem.
-
Skvělé jako hlavní jídlo s pečivem či zeleninou nebo jako náplň do sendvičů či přílohu k „abundance bowls“.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz