Skvělý hummus s červenou řepou

50
- reklama -

Suroviny

Hummus:
440 g vařené cizrny (domácí či např. vařená cizrna ve skleničce Alnatura)
250 g červené řepy (nejlépe menší bulvy)
1 lžíce mletého římského kmínu
1 citrón (ideálně bio chemicky neošetřený)
3 – 4 stroužky česneku
60 g tahini
35 ml kvalitního olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
K podávání:
olivový olej
dýňová semínka
bílý jogurt (rostlinný ořechový jogurt domácí či např. Provamel, AlproSoya, Soyade)
dobré pečivo (či na špalíčky nakrájená zelenina mrkev, řapíkatý celer, okurka)
čerstvé bylinky (kopr, koriandr, bazalka, petržel)

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 190°C. Řepy dobře omyjte a co nejlépe očistěte kartáčkem.


    Zobrazit celý recept

  2. Na plech dejte list alobalu, na něj položte řepy, zakápněte olivovým olejem a posypte solí. Dobře zabalte do alobalu, vložte do trouby a pečte asi hodinu, dokud nejsou řepy měkké a jdou snadno propíchnout vidličkou. Poté nechte alespoň lehce vychladnout. Pokud používáte cizrnu z konzervy, dobře jí opláchněte a nechte okapat. Přendejte do mixéru, přidejte na kousky nakrájenou řepu, římský kmín, kůru z citrónu a šťávu asi z poloviny citrónů, rozmačkaný česnek, tahini, olivový olej, pepř a sůl.

  3. Rozmixujte dohladka, ochutnejte a dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem (chuť se však dále rozleží). Nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici. Podávejte s opraženými dýňovými semínky, olivovým olejem a čerstvými bylinkami, ev. i s bílým jogurtem.

  4. Skvělé jako hlavní jídlo s pečivem či zeleninou nebo jako náplň do sendvičů či přílohu k „abundance bowls“.

Poznámka od kuchařky

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz