Skvělá pizza

49
- reklama -

Suroviny
2-3 plechy

Korpus:
180 g vlažné vody
2 PL olivového oleje
1 KL soli
1/2 KL cukru
1 droždí
380 g hladké mouky (možnost zaměnit i za špaldovou nebo jinou)
Rajčatový podklad:
hustější protlak (kupuji ve skleničce v Lidlu, nebo v Kauflandu v malé plechovce)
sůl
cukr
tymián
směs bazalky + oregana (poměry dáte sami podle vaší chuti, někdo preferuje sladší, jiný kyselejší)
olivový olej
česnek (množství dle chuti)
Dále:
sýry dle libosti (míchám vždy 2-5 druhů)
kvalitní šunka, popř. klobása, slanina…
ananas, brokolice, žapiony atd.

Postup přípravy receptu

  1. Tekuté složky korpusu dáme do pekárny, nasypeme mouku a ostatní položky, kvasnice rozdrobíme úplně nahoru a zapneme program těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. Do plechů připravíme pečící papír. Než těsto vykyne v pekárně, připravíme rajčatový podklad a dochutíme. Nastrouháme sýry najemno a nakrájíme zeleninu.

  3. Po vykynutí je těsto krásně hladké, výborně se s ním pracuje, stačí minimálně podmoučit a krásně se rozvaluje. Z této dávky vyjdou 2-3 pizzy podle velikosti plechu.

  4. Na rozválené těsto natřeme po celé ploše olivový olej s rozmačkaným česnekem a dáme do vyhřáté trouby na 200 stupňů cca na 2 minuty zapéct. Vznikající bublinky můžeme propíchnout, ale není potřeba, při natírání korpusu splasknou samy. Po vytažení z trouby naneseme na pizzu rajčatový podklad, rozetřeme a zasypeme lehce sýrem (hlavně pokud máme z krájených rajčat v plechovce řidší směs).

  5. Dále klademe suroviny dle chuti: šunku, salámy, zeleninu, sýry…

  6. Dáme opět do vyhřáté trouby a pečeme, dokud spodek lehce nezezlátne.

Poznámka od kuchařky

Těsto je tenké, velmi chutné a výborně se s ním pracuje. Pizza je opravdu skvělá.

Pokud nemám protlak, dávám krájená rajčata z plechovky, jsou tekutější, ale vůbec to nevadí, (můžete pak po nandání na těsto zasypat strouhaným sýrem a podklad krásně zhoustne).