Suroviny
2-3 plechy
- Korpus:
- 180 g vlažné vody
- 2 PL olivového oleje
- 1 KL soli
- 1/2 KL cukru
- 1 droždí
- 380 g hladké mouky (možnost zaměnit i za špaldovou nebo jinou)
- Rajčatový podklad:
- hustější protlak (kupuji ve skleničce v Lidlu, nebo v Kauflandu v malé plechovce)
- sůl
- cukr
- tymián
- směs bazalky + oregana (poměry dáte sami podle vaší chuti, někdo preferuje sladší, jiný kyselejší)
- olivový olej
- česnek (množství dle chuti)
- Dále:
- sýry dle libosti (míchám vždy 2-5 druhů)
- kvalitní šunka, popř. klobása, slanina…
- ananas, brokolice, žapiony atd.
Postup přípravy receptu
-
Tekuté složky korpusu dáme do pekárny, nasypeme mouku a ostatní položky, kvasnice rozdrobíme úplně nahoru a zapneme program těsto.
-
Do plechů připravíme pečící papír. Než těsto vykyne v pekárně, připravíme rajčatový podklad a dochutíme. Nastrouháme sýry najemno a nakrájíme zeleninu.
-
Po vykynutí je těsto krásně hladké, výborně se s ním pracuje, stačí minimálně podmoučit a krásně se rozvaluje. Z této dávky vyjdou 2-3 pizzy podle velikosti plechu.
-
Na rozválené těsto natřeme po celé ploše olivový olej s rozmačkaným česnekem a dáme do vyhřáté trouby na 200 stupňů cca na 2 minuty zapéct. Vznikající bublinky můžeme propíchnout, ale není potřeba, při natírání korpusu splasknou samy. Po vytažení z trouby naneseme na pizzu rajčatový podklad, rozetřeme a zasypeme lehce sýrem (hlavně pokud máme z krájených rajčat v plechovce řidší směs).
-
Dále klademe suroviny dle chuti: šunku, salámy, zeleninu, sýry…
-
Dáme opět do vyhřáté trouby a pečeme, dokud spodek lehce nezezlátne.
Poznámka od kuchařky
Těsto je tenké, velmi chutné a výborně se s ním pracuje. Pizza je opravdu skvělá.
Pokud nemám protlak, dávám krájená rajčata z plechovky, jsou tekutější, ale vůbec to nevadí, (můžete pak po nandání na těsto zasypat strouhaným sýrem a podklad krásně zhoustne).