Škvarky z mikrovlnky

119
- reklama -

Suroviny

1/2 kg syrového sádla (koupíte u řezníka nebo v chladícím boxu marketů vedle masa), lžíce vody.

Postup přípravy receptu

  1. Sádlo omyjeme a nakrájíme na kostky asi 1,5-2 x 1,5-2 cm. Vložíme do nejlépe porcelánové mísy nezdobené zlatem!!, kápneme vodu a vaříme nejprve na středním stupni pod poklicí 2 x 4 minuty, v mezidobí je promícháme.

  2. Když jsou kostky zcela ponořené do „šťávičky“, kterou pustily, opět je promícháme, už nedáváme poklici a na druhý nejvyšší stupeň vaříme, dokud nezačnou svrchu růžovět.

  3. Slijeme vyškvařené sádlo, promícháme, necháme jim trochu sádla po dně a na nejvyšší stupeň dovaříme do červena.

  4. Přecedíme a vymačkáme z nich zbytek sádla. Bývá jich menší miska, jsou úžasně křupavé, nejsou nasáklé sádlem, sádla z toho půl kg je přes půl zavařovací sklenice o obsahu 0,7 l.

Poznámka od kuchařky

Důležité je zpočátku vařit spíš zvolna, aby sádlo mělo dost času se pomalu rozpouštět, jinak by škvarky byly gumové. Někdo solí před škvařením, já ne, protože jednak sádlo i škvarky používám i na moučníky a jednak solené sádlo méně vydrží.