Suroviny
- Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- cukr krupice na špičku lžičky
- 21 g droždí (půl kostky)
- 1 žloutek
- 200 g škvarků
- 80 g sádla
- cca 200 ml vlažného mléka
- Dále:
- bílek na potření
- hrubá sůl nebo obyčejná
- drcený kmín nebo celý
- mletá paprika, pepř, kořenící směs dle chuti…
Postup přípravy receptu
-
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobené droždí, cukr a trošku mléka. V důlku umícháme řidší kašičku, ze které necháme na teplém místě vzejít kvásek.
-
Pak do mouky přidáme sůl, pokrájené škvarky, vlažné sádlo a zbylé mléko. Umícháme vláčné, nelepivé těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Během kynutí jednou nebo dvakrát promícháme. Vženeme tak do těsta vzduch a těsto bude nadýchanější.
-
Vykynuté těsto přendáme na pečící papír nebo do koláčové formy (cca 32 cm) vymazané sádlem a rozválíme do plátu. Pak nožem, rádýlkem nebo plastovou kartou rozkrájíme těsto na výseče, potřeme rozmíchaným bílkem s troškou soli a dle chuti posypeme solí s kořením. Koláč necháme v teple ještě asi 10 minut odpočinout, pak vložíme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 35 minut dozlatova. V remosce o průměru 32 cm pečeno 40 minut, bez posledního desetiminutového kynutí.
-
Výseče koláče od sebe rozdělíme po částečném zchladnutí a v tuto dobu už většinou mizí jeden kousek za druhým. Výborné jsou jak samotné, například s bílou kávou nebo jako „příloha“ do ruky ke gulášové, dršťkové či bramborové polévce, kdy hlavní chod už není třeba.
Poznámka od kuchařky
Z těsta můžeme připravit i klasické škvarkové placky.