Škvarkový koláč (placky)

112
- reklama -

Suroviny

Těsto:
400 g hladké mouky
1 lžička soli
cukr krupice na špičku lžičky
21 g droždí (půl kostky)
1 žloutek
200 g škvarků
80 g sádla
cca 200 ml vlažného mléka
Dále:
bílek na potření
hrubá sůl nebo obyčejná
drcený kmín nebo celý
mletá paprika, pepř, kořenící směs dle chuti…

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobené droždí, cukr a trošku mléka. V důlku umícháme řidší kašičku, ze které necháme na teplém místě vzejít kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak do mouky přidáme sůl, pokrájené škvarky, vlažné sádlo a zbylé mléko. Umícháme vláčné, nelepivé těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Během kynutí jednou nebo dvakrát promícháme. Vženeme tak do těsta vzduch a těsto bude nadýchanější.

  3. Vykynuté těsto přendáme na pečící papír nebo do koláčové formy (cca 32 cm) vymazané sádlem a rozválíme do plátu. Pak nožem, rádýlkem nebo plastovou kartou rozkrájíme těsto na výseče, potřeme rozmíchaným bílkem s troškou soli a dle chuti posypeme solí s kořením. Koláč necháme v teple ještě asi 10 minut odpočinout, pak vložíme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 35 minut dozlatova. V remosce o průměru 32 cm pečeno 40 minut, bez posledního desetiminutového kynutí.

  4. Výseče koláče od sebe rozdělíme po částečném zchladnutí a v tuto dobu už většinou mizí jeden kousek za druhým. Výborné jsou jak samotné, například s bílou kávou nebo jako „příloha“ do ruky ke gulášové, dršťkové či bramborové polévce, kdy hlavní chod už není třeba.

Poznámka od kuchařky

Z těsta můžeme připravit i klasické škvarkové placky.