Škvarkovo – bramborové bochánky

52
- reklama -

Suroviny
cca 10 ks

75 ml mléka
13 g droždí
1 lžička cukru
300 g hladké mouky
200 g vařených brambor
150 g škvarků
25 g sádla
75 ml mléka
1 – 1,5 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Do 75 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. Z mouky, jemně nastrouhaných brambor, nakrájených škvarků, rozehřátého sádla, mléka, soli a kvásku vypracujeme těsto – je trochu tužší, ale mléko nepřidávejte, díky bramborám při kynutí trochu zřídne a pak by se s ním špatně pracovalo. Necháme kynout na teplém místě 1,5 – 2 hodiny.

  3. Z vykynutého těsta odebíráme lžící kousky, z kterých uděláme bochánky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Pečeme na 190°C 25 – 30 min.

Poznámka od kuchařky

Škvarky je lepší nechat na větší kousky, aby v bocháncích křupaly.