Škvarkovníky

189
- reklama -

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
80-90 dkg škvarků
2 kostky droždí
2 kávové lžičky cukru
6 lžiček soli
mletý pepř
1 vejce
1 žloutek
mléko
1/2 dcl oleje

Postup přípravy receptu

  1. Škvarky sa zomelu.

  2. Múku vysypeme do vandľa, spravíme jamku, dáme cukor a pomrvené droždie.

  3. Zalejeme vlažným mliekom a spravíme kvások.

  4. Po vykysnutí kvásku pridáme soľ, vajce, žĺtok, korenie, olej, podľa potreby mlieko a zamiesíme. Necháme trochu vykysnúť.

  5. Potom cesto dáme na tablu, rozvaľkáme a natrieme škvarkami. Poskladáme ako lístkové cesto, prekladáme 3x a na tretí raz už vykrajujeme.

  6. Kladieme na suchý plech, potrieme vajcom a necháme trocha podkysnúť.

Poznámka od kuchařky

Tento recept jsem získal od paní Počerecké z Valče (obec pár kilometrů pod Martinem). Tam jsme letos v létě u rodiny trávili prodloužený víkend.

Recept je ručně psaný a omlouvám se, pokud jsem něco špatně opsal.

Dnes jsem se rozhodl recept vyzkoušet a porovnat tak škvarkovníky z Valče o mé výtvory.

Vše začalo zajímavě, kdy jsem v rozporu s receptem dal připravit kvásek a šel na net hledat, jak se vlastně překládá listové těsto. Zdržel jsem se pouhých 5 minut, ovšem kvásek byl rychlejší(viz foto).

Z receptu se nedozvíme výšku „rozvaľkania“. Já jsem to tipnul na 1cm, ale podle fotek zjišťujeme, že to chce více roztáhnout.