
Suroviny
- 1 kg polohrubé mouky
- 80-90 dkg škvarků
- 2 kostky droždí
- 2 kávové lžičky cukru
- 6 lžiček soli
- mletý pepř
- 1 vejce
- 1 žloutek
- mléko
- 1/2 dcl oleje
Postup přípravy receptu
-
Škvarky sa zomelu.
-
Múku vysypeme do vandľa, spravíme jamku, dáme cukor a pomrvené droždie.
-
Zalejeme vlažným mliekom a spravíme kvások.
-
Po vykysnutí kvásku pridáme soľ, vajce, žĺtok, korenie, olej, podľa potreby mlieko a zamiesíme. Necháme trochu vykysnúť.
-
Potom cesto dáme na tablu, rozvaľkáme a natrieme škvarkami. Poskladáme ako lístkové cesto, prekladáme 3x a na tretí raz už vykrajujeme.
-
Kladieme na suchý plech, potrieme vajcom a necháme trocha podkysnúť.
Poznámka od kuchařky
Tento recept jsem získal od paní Počerecké z Valče (obec pár kilometrů pod Martinem). Tam jsme letos v létě u rodiny trávili prodloužený víkend.
Recept je ručně psaný a omlouvám se, pokud jsem něco špatně opsal.
Dnes jsem se rozhodl recept vyzkoušet a porovnat tak škvarkovníky z Valče o mé výtvory.
Vše začalo zajímavě, kdy jsem v rozporu s receptem dal připravit kvásek a šel na net hledat, jak se vlastně překládá listové těsto. Zdržel jsem se pouhých 5 minut, ovšem kvásek byl rychlejší(viz foto).
Z receptu se nedozvíme výšku „rozvaľkania“. Já jsem to tipnul na 1cm, ale podle fotek zjišťujeme, že to chce více roztáhnout.