
Suroviny
20 ks
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 a 1/2 kl soli
- 1 kl drceného kmínu
- 1 kostka droždí
- 1 kl hnědého cukru
- 1/4 l teplé vody
- 4 vrchovaté pl mletých škvarků
- 1 pl sádla
- Náplň:
- 2 větší cibule
- 1 kl drceného kmínu
- 2 pl sádla
- 1 kl cukru
- 1/2 kl soli
- 4 vrchovaté pl mletých škvarků
- Na potření:
- 1 vejce
- drcený kmín
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme se solí a kmínem, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přisypeme cukr, zalijeme teplou vodou a necháme 5 minut vzejít. Mezitím necháme trochu rozpustit sádlo a mleté škvarky – jen aby byly tekutější, ne horké (dávám tak na 30 s do mikrovlnky) a přidáme je do mísy. Vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu kynout.
-
Mezitím nasekáme 2 cibule na drobno. V pánvi nebo v hrnci rozpustíme sádlo, přidáme cibuli, kmín, zasypeme cukrem a smažíme do zlata, cibulka díky cukru začne hezky karamelizovat. Když cibule tmavne, osolíme a přidáme škvarky, ty necháme jen rozpustit a vypneme. Vše promixujeme tyčovým mixerem do hladka. Necháme vychladnout.
-
Z vykynutého těsta vyválíme plát, který namažeme vychladlou náplní. Třetinu těsta přehneme dovnitř plátu a druhou třetinu přes ni – viz foto. Krájíme asi 1,5 cm široké proužky, které povytáhneme, zakroutíme, jako když je ždímáme a zatočíme do uzlíku.
-
Uzlíky narovnáme na plech s pečícím papírem, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme drceným kmínem. Pečeme na 180°asi 20 minut do zlatova.
Poznámka od kuchařky
Uzlíky můžeme podávat samotné nebo je rozkrojit a proložit zeleninou, sýrem atd.
Škvarky udávám na lžíce, na celý recept jsem měla dohromady asi 160 g škvarků, které jsem rozsekala v nádobě k tyčovému mixeru, takže byly jemně našlehané a špatně by se mi vážily, rozdělila jsem množství cca na půl – těsto a náplň.
Technika motání těsta je skoro stejná jako u kakaových turbánků od Magdalenky, jen se mi nechtělo vyvalovat každý kousek zvlášť, tak jsem to urychlila tou plackou přehnutou na třetiny 🙂