Škvarkové placky ze staré kuchařky

64
- reklama -

Suroviny
cca 18 ks

300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky (v receptu je jen mouka a tak jsem to namíchala )
2 žloutky
2 PL sádla
250 g škvarků (v původním receptu je uvedeno talíř škvarků, nevím jak velké měly naše babičky talíře, a tak jsem tam dala 250 g škvarků)
250 ml mléka
40 g droždí
sůl
kmín nebo sezam na posypání
hrubozrnná sůl
1 vajíčko na potření

Postup přípravy receptu

  1. V misce uděláme kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. Do mísy dáme mouku, sůl, pokrájené škvarky (nemleté), sádlo, kvásek a mléko a doopravdy hodně vypracujeme, až se na těstě tvoří puchýře.

  3. Dáme vykynout na teplé místo – taky poctivě, aspoň jednu hodinu. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.

  4. Z těsta uděláme válec a nakrájíme na stejné díly, z nich v ruce umotáme kuličku a tu na plechu rukou rozmáčkneme. Každou placku ozdobíme nožem mřížkou.

  5. Potřeme vajíčkem, posypeme a necháme kynout už jen tak 20 minut. Pečeme docela pomalu, já pekla na 170°C dozlatova. Nejlepší jsou teplé, ale i studené jsou vynikající.