- reklama -
Suroviny
cca 18 ks
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky (v receptu je jen mouka a tak jsem to namíchala )
- 2 žloutky
- 2 PL sádla
- 250 g škvarků (v původním receptu je uvedeno talíř škvarků, nevím jak velké měly naše babičky talíře, a tak jsem tam dala 250 g škvarků)
- 250 ml mléka
- 40 g droždí
- sůl
- kmín nebo sezam na posypání
- hrubozrnná sůl
- 1 vajíčko na potření
Postup přípravy receptu
-
V misce uděláme kvásek.
-
Do mísy dáme mouku, sůl, pokrájené škvarky (nemleté), sádlo, kvásek a mléko a doopravdy hodně vypracujeme, až se na těstě tvoří puchýře.
-
Dáme vykynout na teplé místo – taky poctivě, aspoň jednu hodinu. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.
-
Z těsta uděláme válec a nakrájíme na stejné díly, z nich v ruce umotáme kuličku a tu na plechu rukou rozmáčkneme. Každou placku ozdobíme nožem mřížkou.
-
Potřeme vajíčkem, posypeme a necháme kynout už jen tak 20 minut. Pečeme docela pomalu, já pekla na 170°C dozlatova. Nejlepší jsou teplé, ale i studené jsou vynikající.
Kuchařka: jipohe