Suroviny
3-4 porce
- 800 g vepřové pečeně bez kosti¨
- mořská sůl
- 2 středně velké šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 PL celého kmínu
- 1 PL slunečnicové oleje
- 1 PL škrobu
- 4 dl černého piva (použila jsem tmavé bezlepkové pivo Celia)
Postup přípravy receptu
-
Pokud má maso na povrchu horní strany trochu tuku, nařežeme ho asi v centimetrových rozestupech a do zářezů nasypeme špetku soli. Potom maso svážeme provázkem, jakoby do válečku. Oloupanou šalotku a česnek nakrájíme na půlměsíčky, česnek raději nadrobno.
-
Svázané maso ještě dokola okmínujeme a potřeme olejem. Zprudka rozhřejeme pánev a vložíme do ní svázané a okořeněné maso. Ztlumíme žár a postupně maso okolo opečeme pěkně dozlatova, na každé straně/boku ho vždy ponecháme cca 3 minuty. Opečené maso vyjmeme bokem na talíř.
-
Do prázdné použité pánve přidáme nakrájenou cibuli a česnek, můžeme ještě zmírnit žár ploténky a necháme chvilku změknout. Podlijeme asi deci piva a necháme vyvařit.
-
Tuto zeleninu nato vložíme na dno pekáče tak, aby ho celé maso zakrývalo a samo maso se tím pádem nedotýkalo dna pekáče. Podlijeme dvěma deci piva, dáme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme 5 minut.
-
Poté snížíme teplotu na 120°C a pečeme další hodinu, během níž jednou či dvakrát maso podléváme výpekem, případně o 10-15 minut déle, máme-li váhově o něco větší maso.
-
Jakmile je maso hotové, vypneme troubu, šťávu slijeme do dříve použité pánve, maso necháme nadále ve vypnuté troubě.
-
Slitou tekutinu přivedeme k varu, přidáme poslední deci piva a za neustálého míchání přidáme škrob a metličkou zahustíme. (Škrob má tendenci jednak dělat hrudky, ale jednak dokáže rychle zhoustnout při větším podání do šťávy, proto přidáváme jen po malých troškách a vždy chvíli mícháme, než přidáme více, aby konzistence nakonec nebyla až příliš hustá.
-
Z masa sejmeme provázek, nakrájíme na plátky, na talíři přelijeme omáčkou. Podávala jsem s knedlíkem a se zelím, ale hodí se např. bramborová kaše či jiné příloha dle vlastní chuti, třeba zeleninovým salátem.