Suroviny
- Piškot:
- 5 vajec
- 15 dkg cukru krupice
- 1 PL vanilkového cukru vl. výroby
- 6 dkg hladké mouky
- 6 dkg polohrubé mouky
- 1 vanilkový puding /sypký/
- 2 KL mleté skořice
- 5 PL oleje
- špetka soli
- Krém:
- 1 mascarpone 250 mg
- 1 smetana na šlehání 33%
- 1 zakysaná smetana 16% /180 g/
- 2 KL mleté skořice
- moučkový cukr dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce se špetkou soli a oběma cukry vyšleháme do husté pěny. Poté zašleháme olej a nakonec mouky s pudingem a skořicí, které nejprve vzájemně promísíme.
-
Těsto nalijeme na plech, vyložený pečícím papírem, který nejprve z vrchní strany slabě potřeme máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů do zrůžovění. Piškot necháme vychladnout.
-
Do misky dáme mascarpone a do něj nalijeme smetanu na šlehání. Na vyšší obrátky vyšleháme, přidáme moučkový cukr, skořici a nakonec zakysanou smetanu. Cukr a smetanu už přimícháme ručně stěrkou. Krémem potřeme rovnoměrně piškot a nakonec vše lehce ještě poprášíme skořicí. Dáme vychladit.
Poznámka od kuchařky
Tento piškot mám oblíbený pro svoji jednoduchou přípravu. Bonus navíc: je nadýchaný, vláčný a voní pudingem.
Protože mám ráda skořici, krém byl tzv. hokus-pokus a vydařil se. Pekla jsem včera pro návštěvu ke kávě, byl pochválen. K vyfocení zbyl poslední kousek, foceno až dnes, ale stále pěkně drží a chutě dobře prolnuly. Věřím, že bude chutnat i vám, pokud ho upečete 🙂 Dávka je na klasický velký plech.