Suroviny
- 130 g bezlepkové mouky Schär B
- 50 g bezlepkové mouky Jizerka
- 20 g solamylu
- 1/4 kávové lžičky xanthanové gumy
- 60 g moučkového cukru
- 1 kávová lžička vanilkového cukru
- 1 kávová lžička skořice
- 125 g Stelly (nebo jiného margarínu bez obsahu mléka)
- na polevu moučkový cukr, citronová šťáva a kapka oleje
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme hodinu odpočinout v chladu.
-
Poté vyválíme plát silný asi 4 mm a vykrájíme kytičky. Přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem.
-
Pečeme při 160°C 8-10 min. Necháme na plechu vychladnout, teprve poté s cukrovím manipulujeme – teplé je velmi křehké a snadno se láme.
-
Vychladlé kytičky poléváme citronovou polevou. Tu připravíme vymícháním moučkového cukru s citronovou šťávou a kapkou oleje dohladka. Díky přidanému oleji se poleva hezky leskne a po zaschnutí se neláme.
Poznámka od kuchařky
Ze zbytku těsta jsem vykrájela maličké hříbečky a po upečení jim omočila hlavičky v čokoládě.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.