
Suroviny
asi 50 kusů
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g tuku Lukana (cukrářská v kostce)
- – lze nahradit tukem Hera
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 20-30 g kakaa
- 1 1/2 lžičky mleté skořice
- Krém:
- 200 g másla
- 130 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 2 polévkové lžíce rumu
- 1 polévková lžíce kakaa
- Poleva:
- čokoláda na vaření
- Na ozdobu:
- lískové nebo vlašské ořechy
Postup přípravy receptu
-
Do větší mísy nebo na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, mleté ořechy, kakao, skořici a přidáme pokrájený nebo nastrouhaný tuk. Vypracujeme hladké těsto, které dáme do mikroténového sáčku a asi na hodinu (nebo i do druhého dne) uložíme do lednice odpočinout
-
Z těsta na pomoučeném vále vyválíme plát silný přibližně 0,5 cm a formičkami o průměru 3 cm vykrajujeme kytičky nebo kolečka. Ukládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 10 min. Je potřeba vyzkoušet, každá trouba peče jinak.
(Peču v elektrické troubě a když asi po 8-10 min. jdou kytičky na papíru posunout, jsou hotové.) -
Krém:
V míse vyšleháme měkké máslo s cukrem. Přidáme žloutky, rum a kakao a vyšleháme hladký krém.
Upozorňuji, že všechny suroviny na krém musí mít pokojovou teplotu. Jinak se krém srazí. -
Vychladlé cukroví rozpočítáme na stejný počet stejných tvarů – 1/2 cukroví dáme na tác – spodní, pečenou stranou nahoru. Krém dáme do cukrářského sáčku a naneseme na cukroví. Přikryjeme druhou 1/2 cukroví.
(Tak si to dělám já. Ale to záleží na každé z vás, jak slepované cukroví plníte.) -
Slepené cukroví zdobíme rozehřátou čokoládou na vaření nebo čokoládovou polevou a hned opatrně položíme 1/2 lískového nebo vlašského ořechu nebo zdobíme dle vlastní fantazie.
Po zatuhnutí čokopolevy s oříškem ukládáme do krabic, či jiných nádob, které jdou uzavřít a uchováváme v chladu.
Poznámka od kuchařky
Na toto cukroví můžete použít jakýkoli máslový krém nebo plnit krém na jaký jste zvyklé.
Dělám více plněného druhu cukroví a tak si udělám máslový krém na všechno cukroví.
Originál receptu nemohu přidat, bylo to z nějakého časopisu, ale ten už nemám.
Možná, že ho některá kuchařinka má a přiloží, za což předem děkuji.