Skořicové kytičky

134
- reklama -

Suroviny
asi 50 kusů

Těsto:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g tuku Lukana (cukrářská v kostce)
– lze nahradit tukem Hera
50 g mletých vlašských ořechů
20-30 g kakaa
1 1/2 lžičky mleté skořice
Krém:
200 g másla
130 g moučkového cukru
2 žloutky
2 polévkové lžíce rumu
1 polévková lžíce kakaa
Poleva:
čokoláda na vaření
Na ozdobu:
lískové nebo vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy nebo na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, mleté ořechy, kakao, skořici a přidáme pokrájený nebo nastrouhaný tuk. Vypracujeme hladké těsto, které dáme do mikroténového sáčku a asi na hodinu (nebo i do druhého dne) uložíme do lednice odpočinout

  2. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme plát silný přibližně 0,5 cm a formičkami o průměru 3 cm vykrajujeme kytičky nebo kolečka. Ukládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 10 min. Je potřeba vyzkoušet, každá trouba peče jinak.
    (Peču v elektrické troubě a když asi po 8-10 min. jdou kytičky na papíru posunout, jsou hotové.)

  3. Krém:
    V míse vyšleháme měkké máslo s cukrem. Přidáme žloutky, rum a kakao a vyšleháme hladký krém.
    Upozorňuji, že všechny suroviny na krém musí mít pokojovou teplotu. Jinak se krém srazí.

  4. Vychladlé cukroví rozpočítáme na stejný počet stejných tvarů – 1/2 cukroví dáme na tác – spodní, pečenou stranou nahoru. Krém dáme do cukrářského sáčku a naneseme na cukroví. Přikryjeme druhou 1/2 cukroví.
    (Tak si to dělám já. Ale to záleží na každé z vás, jak slepované cukroví plníte.)

  5. Slepené cukroví zdobíme rozehřátou čokoládou na vaření nebo čokoládovou polevou a hned opatrně položíme 1/2 lískového nebo vlašského ořechu nebo zdobíme dle vlastní fantazie.
    Po zatuhnutí čokopolevy s oříškem ukládáme do krabic, či jiných nádob, které jdou uzavřít a uchováváme v chladu.

Poznámka od kuchařky

Na toto cukroví můžete použít jakýkoli máslový krém nebo plnit krém na jaký jste zvyklé.

Dělám více plněného druhu cukroví a tak si udělám máslový krém na všechno cukroví.

Originál receptu nemohu přidat, bylo to z nějakého časopisu, ale ten už nemám.

Možná, že ho některá kuchařinka má a přiloží, za což předem děkuji.