Suroviny
4 porce
- 1,5 kg skopového (jeleního, kančího, hovězího, kuřecího, krůtího, králičího, slepice….prostě jakékoliv maso)
- 3 tobolky kardamomu
- 1 zeleninový masox
- 1 paprička zelená kozí nožka
- 1/2 kávové lžičky Dáta masala
- 1/2 lžíčky Tandory masala nebo Tika masala
- 2 lžíce másla
- 5 kuliček zeleného pepře
- 1 stroužek česneku
- 1/2 cibule
- snítka pažitky, zelené petržele a celeru
- 1 malý citron
- 1 klacík skořice
- 1/2 lžíčky soli
- 1 mrkvičku a kořenovou petržel
- 3 sáčky předvařené rýže
- voda
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si kastrol na pečení. Maso omyjeme a opečeme v kuse na másle, aby se zatáhlo, přidáme sypké koření a vše krátce dohromady opražíme a ihned zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Do sáčku přidáme drobné koření a skořici a zavážeme režnou nití. Přidáme i zelené větvičky a taky je ovážeme, abychom je lépe mohli vyndat. Do vývaru položíme všechnu kořenovou zeleninu, masox, cibuli, stroužek česneku a dobře omytý celý citron (můžeme dát polovinu rozkrojeného, který nám zbyl z ledničky). Přiklopíme a pomalým varem udusíme maso do měkka. Koření ze sáčku a citron vyndáme v polovině varu.. Papričku ponecháme jen pokud máme rádi ostrá jídla. Pro děti je lépe ji nechat povařit jen chvíli.
-
Jakmile maso změkne (to musíme určit sami dle druhu a stáří masa, pokud můžeme), dusíme pomalým delším varem… jakmile je udušené, vyndáme je na misku a nakrájíme na porce. Z vývaru vyjmeme sáček s kořením a svázanou zeleninu. Tekutinu odměříme a použijeme ji na uvaření rýže. Pokud máme vývaru málo, přidáme trochu vařící vody. Rýži vysypeme ze sáčku, propereme ji pod tekoucí vodou v sítku a dáme zpět do vývaru. Po chvíli lehce promícháme. Jakmile rýže nabobtná, položíme navrch maso, aby se prohřálo i nakrájenou kořenovou zeleninu a vše pod pokličkou dodusíme.
-
Podáváme na větších miskách a pokud je směs rýže pálivější, což si každý musí odzkoušet, nic se neděje, použijeme na stažení pálivosti zakysanou smetanu.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mám od přítele. Nikdy nikdo, když jsem ho pak uvařila doma, nedokázal rozeznat skopové od jelena atd. Koření naprosto pohltí veškeré pachy z mas třeba skopového nebo jelenů z říje. Tento recept není složitý na práci, protože se dělá v jednom hrnci, ale na sehnání ingrediencí. Neriskujte se záměnou koření. Vše je o správném poměru a tento je přímo hotová alchymie. Hodí se jak na decentní rodinou slavnostní večeři, tak i na velkou párty. Doplnila bych toto pikantní aromatické jídlo dobrým červeným vínem a ozdobila bych ho rajčaty a pouze zeleným čerstvým salátem. V případě kuřecího masa bych volila jen stehna. Doba varu receptu se pak zvládne za půl hodiny. Hovězí nebo jelení maso potrvá naopak o chvíli déle. Dobrý nápad je , že maso můžeme udusit také navečer, vyndat jen zeleninu, koření a citron a druhý den jídlo jen v klidu dodělat uvedením do varu vývaru a přidáním rýže. Koření poslouží na další i bezmasá jídla. Vydrží nám roky.
Tento recept si zamilujete a začnete jíst skopové maso i když jste ho nikdy neměli na česneku rádi. Dokonale překvapí každého gurmána.