Skládaný slaný škvarkový koláč – trhací

219
- reklama -

Suroviny
2 koláče o průměru cca 26 cm

250 hladké mouky
250 polohrubé mouky
10 g cukru krupice
7 – 12 g soli
150 g vařených vychladlých brambor
150 g škvarků
250 g mléka
1 vejce
16 g čerstvého droždí
trochu sádla nebo másla na vymazání formy
1 vejce na potření povrchu
celý kmín na posypání povrchu
hrubozrnná sůl na posypání povrchu

Postup přípravy receptu

  1. Těsto nejlépe připravíme v domácí pekárně. Jako první do nádoby dáme vlažné mléko, vejce, vařené jemně nastrouhané brambory a pomleté nebo rozsekané škvarky. Dobře to jde menším sekáčkem potravin. Dohromady smícháme obě mouky se solí. Soli do těsta dáme podle toho, jak moc chceme posypat povrch solí hrubozrnnou. Mouku přidáme do nádoby pekárny, pak nahoru cukr a čerstvé rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto. Kdo domácí pekárnu nevlastní, tak zadělá běžným způsobem, jak je zvyklý.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a jednu ještě odložíme do mísy a přikryjeme utěrkou. Těsto rozválíme na mírně podsypaném vále na tloušťku cca 0,5 -0,7 cm a kulatou formičkou o průměru 4 cm vykrajujeme kolečka. Koláčovou nebo dortovou formu o vnitřním průměru cca 26 cm vymažeme tukem. Pak po obvodu formy skládáme vykrojená kolečka, částečně přes sebe. Stejně vyskládáme i další dva vnitřní kruhy. Doprostřed vytvoříme z vykrojených koleček třeba nějakou kytičku. 🙂 Formu přikryjeme utěrkou a necháme ještě těsto vykynout. Pak povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubozrnnou solí a celým kmínem. Množství dle vlastního uvážení.

  3. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pečení se spodním a horním ohřevem cca 30 minut při 180°C, horkovzduch cca 30 minut při 160°C. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vychladnout buď ve formě, ale koláč jde bez porušení po chvíli vyjmout a raději bych nechala vychladnout na mřížce.

  4. Jelikož se obě formy najednou nevešly do trouby, tak druhou polovinu těsta jsem zpracovala stejným způsobem až po chvíli, těsně než se dával péct první koláč. Může se ale použít místo dvou kulatých forem nějaký větší plech, kde se vejde celá dávka těsta. Nebo těsto udělat jen z poloviny ingrediencí do jedné formy.

Poznámka od kuchařky

Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem.

Jak na výrobu kynutého těsta: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro…