
Suroviny
1-2 porce
- 1 kus Sivena
- mořská sůl
- 1/2 citrónu
- 2 stroužky česneku
- 50 g Nivy
- 4 plátky anglické slaniny
- 2 tenké plátky másla
- několik kapek olivového oleje
Postup přípravy receptu
-
Natřeme si česnek se solí a potřeme celého sivena, ale hlavně uvnitř. Pokapeme citrónem a necháme uležet aspoň jednu hodinu.
-
Mezitím si připravíme 2 špalíčky Nivy, které zabalíme do plátků anglické slaniny a vložíme je do břicha ryby. Zbylé 2 plátky anglické slaniny obtočíme kolem sivena.
-
Na pekáček si rozložíme pečící papír, potřeme ho olivovým olejem a vložíme sivena. Můžeme, ale nemusíme ještě přidat plátky másla.
-
Troubu předehřejeme na 220°C, vložíme pekáček s rybou a horkým vzduchem nebo grilem pečeme cca 10 minut.
Poznámka od kuchařky
Siven americký je v našich vodách introdukovaným druhem. Původně se vyskytoval ve východní části Severní Ameriky. Způsobem života tu připomíná pstruha obeného – stejně jako on se vyskytuje v řekách, potocích a chladných čistých jezerech. Některé populace migrují i do moře.









