Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

65
- reklama -

Suroviny

výhonky ze smrkových větviček (do 5 cm)
krystalový cukr
citrony
pětilitrová,nebo třílitrová lahev
litrové lahve
kus plátýnka
celofán+gumička

Postup přípravy receptu

  1. Do 5 litrové láhve dáme 5 cm vrstvu výhonků, které nejprve propláchneme studenou vodou a tím je zbavíme nečistot, zasypeme cukrem a na něj 2 kolečka citronu, opět 5 cm vrstvu výhonků a tak pokračujeme až je láhev plná.

  2. Převážeme ji celofánem a zagumičkujeme. Láhev dáme na okno na slunné místo, kde jí necháme 2-3 týdny, pak se začne tvořit hustá šťáva, kterou přes plátýnko scedíme, slijeme do lahví a dáme na chladné místo (i lednice).

Poznámka od kuchařky

Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu,rozpouští hleny,zmírňuje revma,tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach,podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání „rozjetí“ nemoci!

Recept je z rodinné pokladnice našich receptů z bylinek, které se dědí po generace!!!

Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!