
Suroviny
- 100 g bílé rýže kulatozrnné
- 1 hrnek mléka rostlinného
- 2 lžíce mletého máku
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- 1 lžíce konopného semínka
- cukr
- med nebo sirup
Postup přípravy receptu
-
Rýži jen lehce opláchneme, abychom ji zbavili případných nečistot, ale zachovali část škrobu, který má na svém povrchu.
-
Poté ji zalijeme mlékem a pod pokličkou vaříme na nejnižším plameni 15 minut.
-
Ke konci vaření kontrolujeme, jestli má rýže dostatek tekutiny, a případně dolijeme trochu mléka nebo vody.
-
Vmícháme mletý mák, kokos a konopné semínko a za stálého míchání dvě minuty společně povaříme.
-
Podle potřeby dolijeme ještě trochu tekutiny, abychom dosáhli kašovité konzistence.
-
Osladíme podle chuti a ihned podáváme.
Poznámka od kuchařky
Když jsem byla malá, měla maminka v kalendáři recept na šimlové koláče, do kterých se jako nádivka míchal tvaroh s mákem. Tenkrát se mi ten název moc líbil a dnes jsem si ho vybavila, když jsem se tak dívala na svou strakatou rýži. Kromě toho, že je kaše krásně barevná, dodá nám spoustu vápníku (z máku) a hořčíku (z konopného semínka).
Z důvodu intolerance mléčných bílkovin jsem rýži vařila v sojovo-rýžovém mléce.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.