
Suroviny
4 porce
- Těsto:
- 450 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- voda
- sůl
- Náplň:
- špetka pepře
- 0,5 kg masa
- 1 cibule
Postup přípravy receptu
-
Maso opracujeme a nakrájíme na menší kousky, aby šlo snadněji umlít.
-
Pak maso umeleme.
-
Směs osolíme, opepříme a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, která ale nemusí být.
-
Jakmile máme maso umleté, ochucené, tak vše řádně propracujeme.Během propracovávání můžeme přidat trošku vody, aby se sekaná lépe vypracovala a nebyla suchá.
-
Potom směs odložíme stranou do mísy a nachystáme si na pracovním stole nudlové těsto.
-
Nudlové těsto připravíme z polohrubé mouky, špetky soli a celých vajec, kdy na každé vejce dáme jednu až tři skořápky studené vody.
-
Vypracujeme těsto, aby se nám nelepilo na prsty a bylo vláčné.
-
Jakmile máme těsto vypracováno, oddělíme kousek a vypracujeme na válu slabší placku.
-
Placku pomoučníme, aby se nelepila a vykrojíme z něj kolečka o průměru asi 5 cm. Kolečka dáme stranou.
-
Zbytek vykrájeného těsta můžeme ještě jednou rozválet nebo z něj udělat drobení do polévky.
-
Jakmile máme vykrájená kolečka, dáme do jejich středu zhruba vidličku náplně.
-
Naplněné kolečko s masem ohneme v prstech tak, aby konce vzniklého půlměsíce se dotýkaly a po krajích je pevně spojíme.
-
Tento půlměsíc ještě jednou ohneme v prstech tak, aby nám vznikl tvar přibližný mušličce.
-
Pelmeně skládáme na pomoučněný tác.
-
Připravené pelmeně vkládáme do většího množství vroucí osolené vody. Při vaření musí mít pelmeně dostatek vody, aby po zavření ve vodě plavaly.
-
Pelmeně vaříme za občasného míchání asi deset minut, zhruba po sedmi minutách je můžeme ochutnat.
-
Po uvaření je scedíme.
-
Sibiřské pelmeně rozdělíme na talíře. Pelmeně se zalévají horkým hovězím vývarem nebo bujonem z kostky.