Suroviny
- Na poliš:
- 140 g vlažné vody
- 1 lžička sladěnky (necelá)
- 100 g hladké mouky
- 12 g droždí
- Dále:
- 150 g vody
- 25 g oleje
- 1,5-2 lžičky soli
- 20 g Solamylu
- 40 g žitné chlebové mouky
- 360 g hladké mouky
- sezam – na obalení před pečení
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na poliš spíš vyšleháme než umícháme – dostane se do něj víc kvasinkám potřebného vzduchu – a zakryté necháme v teple 2 hodiny pracovat.
-
K hotovému poliši přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme dobře vykynout – během kynutí ho můžeme i dvakrát přetužit.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na 8-10 dílů, z každého uděláme bulku a necháme 10-15 minut odpočinout. Pak bulky válením upravíme do špiček (samozřejmě, že se dají udělat téměř jakékoliv tvary, mě napadly tyto špičky ), které před uložením na plech „oblečeme“ do sezamu:
-
Můžete zkusit vodou pomazat svrchu i z boků štětcem, ale já jsem si ji nalila mělce do hlubokého talíře, vložila malou čistou utěrku a když vodou bohatě nasákla, špičky jsem po ní poválela. Jde to výborně, špičky jsou přiměřeně mokré a nekloužou mi ve vodě tak, jako když tam utěrka není.
-
Takto mokré špičky jsem oválela v misce se sezamem a uložila na plech nakynout. Pekla jsem je pak ve vyhřáté troubě (210-220°C) asi 20 minut.
Poznámka od kuchařky
Špičky jsou křupavé, sezamový kožíšek na nich drží dobře, a to málo, co na talíři přece jen opadalo, jsme sezobali bříšky prstů…
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
POLIŠ: http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/…
.