
Suroviny
1l šťávy
- 2 čtvrtlitrové hrnky šeříkových kvítků obraných z větviček
- 2 menší citrony pokrájené na plátky
- 900 ml vody
- 750 g cukru
- 30 g kyseliny citronové
Postup přípravy receptu
-
Kvítky šeříku a plátky z citronů dáme do velkého hrnce a zalijeme vodou s rozpuštěným cukrem a kyselinou citronovou. Dobře promícháme, zakryjeme a necháme 3-5 dnů louhovat v lednici. (Pokud budete nechávat 4-5 dnů, doporučuji párkrát promíchat).
-
Sirup přecedíme do čistých lahví. Skladujeme ho v lednici. Pokud sirup nespotřebujete rovnou, můžete ho i zamrazit.
Poznámka od kuchařky
Bez svatojánský nebo také lilák, to jsou lidové názvy tak úžasného keře, jako je šeřík. Jeho zázračné účinky v dnešní době málokdo zná. Tak třeba zmírňuje bolesti hlavy, migrény, při bolestech žaludku, sráží horečku a jako obklady dobře působí na revmatismus a oteklé nohy při DNĚ. Jeho atypické květy se však mohou využít jako ozdobu na dorty nebo do salátů.
Tak bylinkám ZDAR!!! 🙂