Šeříkový sirup ze Samoty u lesa

80
- reklama -

Suroviny
1l šťávy

2 čtvrtlitrové hrnky šeříkových kvítků obraných z větviček
2 menší citrony pokrájené na plátky
900 ml vody
750 g cukru
30 g kyseliny citronové

Postup přípravy receptu

  1. Kvítky šeříku a plátky z citronů dáme do velkého hrnce a zalijeme vodou s rozpuštěným cukrem a kyselinou citronovou. Dobře promícháme, zakryjeme a necháme 3-5 dnů louhovat v lednici. (Pokud budete nechávat 4-5 dnů, doporučuji párkrát promíchat).

  2. Sirup přecedíme do čistých lahví. Skladujeme ho v lednici. Pokud sirup nespotřebujete rovnou, můžete ho i zamrazit.

Poznámka od kuchařky

Bez svatojánský nebo také lilák, to jsou lidové názvy tak úžasného keře, jako je šeřík. Jeho zázračné účinky v dnešní době málokdo zná. Tak třeba zmírňuje bolesti hlavy, migrény, při bolestech žaludku, sráží horečku a jako obklady dobře působí na revmatismus a oteklé nohy při DNĚ. Jeho atypické květy se však mohou využít jako ozdobu na dorty nebo do salátů.

Tak bylinkám ZDAR!!! 🙂