Suroviny
8 porcí
- Smíchat:
- 3 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- Přidat:
- 17 dkg másla studeného (nakrájeného na centimetrové kostičky)
- 1 hrnek sušeného ovoce (může se namočit do vody, aby zvláčnělo)
- 1 polévková lžíce nastrouhané pomerančové kůry
- 1 hrnek smetany ke šlehání (30%) studené
- Na pomazání a posypání: (není nutno)
- 1 vejce
- 1 polévkovou lžící vody
- Cukr krystal nebo krupice
Postup přípravy receptu
-
Troubu si předehřejeme na 180°C; plech vyložíme pečicím papírem.
-
Ve větší míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
-
Přidáme máslo a ručně vpravujeme do mouky.
-
Přidáme ovoce a nastrouhanou kůru a promícháme.
-
Přilijeme smetanu a těsto spojíme. (Máslo by se nemělo zcela rozpustit).
-
Z těsta vytvarujeme placku o průměru asi 20 cm, nakrájíme na 8 trojúhelníků a přendáme na plech asi 6 cm od sebe (těsto se „rozjede“).
-
Kdo chce, může trojúhelníčky pomazat směsí vajíčka a vody a posypat cukrem.
-
Pečeme 25-30 minut.
-
Na chvilku necháme vychladnout na mřížce a podáváme ještě teplé.
Poznámka od kuchařky
1 hrnek = 225 ml
Já používám nejraději sušené brusinky nebo borůvky. Recept na „Sensational scones“ pochází z časopisu Cousine at home z června 2005.