Senzační scones

44
- reklama -

Suroviny
8 porcí

Smíchat:
3 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku cukru krupice
2 čajové lžičky prášku do pečiva
1/2 čajové lžičky soli
Přidat:
17 dkg másla studeného (nakrájeného na centimetrové kostičky)
1 hrnek sušeného ovoce (může se namočit do vody, aby zvláčnělo)
1 polévková lžíce nastrouhané pomerančové kůry
1 hrnek smetany ke šlehání (30%) studené
Na pomazání a posypání: (není nutno)
1 vejce
1 polévkovou lžící vody
Cukr krystal nebo krupice

Postup přípravy receptu

  1. Troubu si předehřejeme na 180°C; plech vyložíme pečicím papírem.


    Zobrazit celý recept

  2. Ve větší míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.

  3. Přidáme máslo a ručně vpravujeme do mouky.

  4. Přidáme ovoce a nastrouhanou kůru a promícháme.

  5. Přilijeme smetanu a těsto spojíme. (Máslo by se nemělo zcela rozpustit).

  6. Z těsta vytvarujeme placku o průměru asi 20 cm, nakrájíme na 8 trojúhelníků a přendáme na plech asi 6 cm od sebe (těsto se „rozjede“).

  7. Kdo chce, může trojúhelníčky pomazat směsí vajíčka a vody a posypat cukrem.

  8. Pečeme 25-30 minut.

  9. Na chvilku necháme vychladnout na mřížce a podáváme ještě teplé.

Poznámka od kuchařky

1 hrnek = 225 ml

Já používám nejraději sušené brusinky nebo borůvky. Recept na „Sensational scones“ pochází z časopisu Cousine at home z června 2005.