Semlor

79
- reklama -

Suroviny

3 dcl mléka
smetana ke šlehání
1 dcl cukru krupice
cukr moučka
1 kg hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
100 g másla
50 g droždí
Mandelmassa
2 vejce
1 lžička kardamonu
1/2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, trochy cukru a teplého mléka připravíme kvásek, zakryjeme hrneček talířkem. Necháme cca 15 min vykynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Do mísy prosijeme mouku, rozmícháme v ní sůl, kardamon, kypřící prášek a cukr. Ve zbylém teplém mléce rozpustíme máslo a rozkvedláme 1 vejce.

  3. Vykynutý kvásek přidáme do mísy, postupně přiléváme mléko-směs a zapracováváme, až bude těsto pěkně hladké, lestklé a ne příliš lepivé. Uprostřed mísy se vytvoří bochan. Těsto necháme pod utěrkou 1/2 hodiny nakynout.

  4. Těsto vyjmeme z mísy a na pomoučeném válu prohněteme.

  5. Rozdělíme na 14 dílků. Z každého vytvoříme bochánek a klademe jej na pečící papír na plechu.

  6. Bochánky překryjeme utěrkou a necháme odpočinout další 1/2 hodinu.

  7. Po vykynutí je potřeme druhým rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 225-250°C pečeme 8 až 10 minut. Necháme vystydnout.

  8. Bochánkům odřízneme čepičku. Vydloubneme kousek vnitřku, podle chuti k těstu přidáme Mandelmassu a zjemníme trochou mléka.

  9. Vzniklou směsí naplníme semlor.

  10. Ušleháme smetanu, na vrstvu náplně dáme asi 1/2 dcl šlehačky a přiklopíme čepičkou.

  11. Poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Při teplotě 235°C se nám bochánky zespoda trochu moc upekly. Doporučujeme tedy klidně teplotu 200°C.