
Suroviny
4 porce
- 2 hrnky pohankové mouky
- 2 hrnky mandlí
- 1 hrnek slunečnicového semínka
- 5 polévkových lžic psyllia (vrchovatých)
- 4 polévkové lžíce chia semínek
- 3 polévkové lžíce provensálského koření
- 3 lžíce dýňových semínek
- 1 lžíce kustovnice čínské
- cca 3-4 hrnky vody
- sůl, pepř
Postup přípravy receptu
-
Mandle a půlku dýňových semínek vložte do mixéru a pár minut mixujte, dokud nejsou rozemlety na krásně jemný prášek. Tento vysypte do mísy a přidejte všechna zbylá semínka, psyllium, mouku, sůl, pepř a koření. Pořádně promíchejte.
-
Postupně přilévejte vodu a důkladně zapracovávejte. Možná jí budete potřebovat víc, možná míň, semínka podle proschlosti pracují jinak. Nicméně těsto musí být pořádně lepkavé a těžké, zároveň ale tuhé. Takový míč, který prostě stoprocentně drží při sobě.
-
Nechte těsto hodinu přikryté odpočívat, aby se tekutina pořádně absorbovala (teď pracuje psyllium na plné obrátky). Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
-
Vymažte chlebovou formu (kokosovým či olivovým olejem) a pěkně do ní napěchujte těsto. Uhlaďte lžící.
-
Dejte do trouby a pečte zhruba hodinu. Na povrchu musí být chleba krásně zlatavý, pro jistotu dělám i klasický test- zapíchnutá špejle doprostřed vyleze krásně suchá.
Poznámka od kuchařky
Bez lepku, ne bez chuti! Inspirace nejenom pro „bezlebkace,“ ale pro všechny, co jedí rádi, dobře a zdravě. http://vylizanytalir.cz/