Suroviny
- Korpus
- 4 vejce
- 160 g cukru krupice
- 4 lžíce oleje
- 120 g hladké mouky
- 20 g kakaového prášku
- Krém
- smetana ke šlehání (33% šlehačka)
- (15% nebo 18%)zakysaná smetana nebo třeba mascarpone
- želatinový ztužovač
- potravinářské želé (želatina)
- ovocný kompot
- na dochucení marmeláda
- Na práci: formičky, misky, šlehač, případně pásku kolem dortíků, cukrářský sáček + zdobící špička, zdobení
Postup přípravy receptu
-
Na korpus si vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej a mouku míchanou s kakaem – pokud nechceme kakaové těsto, ale jen bílé, můžeme těch 20 g nahradit moukou.
-
Nalijeme na plech – já mám 28 x 35 cm a dáme do vyhřáté trouby péct na 200°C asi na 8 – 10 minut.
-
Necháme vychladnout. Pokud máte plech větší, budete mít korpus nižší, pokud plech menší, pak můžete vyšší korpus přeříznout napůl.
-
Pak si vezmeme formičky – pokud nemáte originál na semifredo, můžete si je doma vyrobit z průhledných desek na dokumenty, krabic od mléka nebo třeba jako já z kelímků od jogurtu Activie nebo plechovky na colu 0,33l. Na formičky najdete spoustu návodů na internetu.
-
Formičkou začneme vykrajovat z korpusu tvary a korpus necháme ve formičce. Můžete přidat pásku kolem dortíku, díky které vám pak dortík půjde lépe vyndat z formičky. Pásku seženete v obchodech s cukrářskými potřebami, určitě ji seženete na internetu. V kamenných obchodech jsem úspěch neměla, ale poradila jsem si a použila jsem tlačenková střeva – což je igelit, který jsem si přistřihla po krajích na výšku formičky a délku upravila podle obvodu formičky. Pásku jsem natlačila mezi korpus a formičku. Takhle si připravíme všechny formičky.
-
Krém jde udělat z mnoha ingrediencí, můžete použít zakysanou smetanu, šlehačku, mascarpone nebo tučný bílý jogurt, můžeme do něj dát čerstvé nebo kompotované ovoce. Dát můžete samozřejmě i jiný, třeba pařížský, záleží na chuti. Důležitý je v krému ztužovač, díky němu krém ztuhne a malé dortíky budou pevné a budou držet i při převozu v autě. Já přidávám recept na jednoduchý, ale dobrý krém doplněný ovocem. Šlehačem vyšleháme jednu smetanu ke šlehání, můžeme ji dosladit. Pak přidáme zakysanou smetanu. Můžeme přidat i ovoce (třeba mandarinkový kompot nebo nasekané jahody).
-
Co se týká množství, držte se návodu na ztužovači. Já používám ztužovač za studena, ten je na cca 700 gramů hmoty. Vím, že když mám 8 formiček z jogurtů Activie, tak je na ně spotřeba cca poloviny množství krému, to znamená 350 g.
-
Takže si ušlehám jednu šlehačku (200 – 250 g) , k ní přidám kelímek zakysané smetany (množství cca 120 – 150g – jeden malý kelímek) a podle chuti dosladím.
-
V druhé nádobě si podle návodu připravím ztužovač. V mém případě poloviční množství sáčku a přidám ho ke krému. Zamíchám a pak pracuji rychle.
-
Krém přendám do zdobícího sáčku a nastříkám na korpusy ve formičkách.
-
Pokud nebudete dávat želatinu, nastříkáte až po okraje a zarovnáte stěrkou, pokud budete dávat želatinu, necháte si kousek místo. Můžete přidat ovoce. Trochu krému mi vždycky zbude, ten si nechávám na zdobení. Připravené dortíky dáme do lednice – v chladu začíná krém tuhnout.
-
Pokud zaléváme želatinou, připravíme si podle návodu na sáčku želatinu. Místo části vody můžeme použít šťávu z kompotu. Želé vylijme na dortíky a dáme zpět ztuhnout do lednice. Na ztužovači je psáno, nechat ztuhnout alespoň 2 hodiny, lepší je víc hodin.
-
Dortíky se dají dozdobit podle fantazie, já používám zbytek krému, pak dozdobím třeba čokoládovými ozdobami, které si připravuji z hořké čokolády pomocí zdobícího sáčku.
Poznámka od kuchařky
Další krémy i pěkné video celé přípravy najdete zde: http://ekucharka.net/semifreda