
Suroviny
5 porcí
- 700 – 800 g květáku – rozebraný na růžičky bez košťálu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 50 g uzené slaniny
- 1 lžíce sádla (nebo oleje)
- 70 g cibule
- 3 vejce
- zhruba 2 vrchovaté lžíce strouhanky
Postup přípravy receptu
-
Očistěný, rozebraný květák vhodíme do vařící osolené vody a chvíli povaříme, ne moc do měkka. Květák vyjmeme a necháme trochu zchladnout.
-
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, vyškvaříme ji, přidáme zhruba lžíci sádla nebo oleje a drobně nakrájenou cibulku, kterou orestujeme pouze do sklovita. Odstavíme.
-
Květák buď na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme nebo nožem nadrobno nasekáme. Přidáme sůl, čerstvě mletý pepř, slaninu s cibulkou, celá vejce, strouhanku a vše smícháme.
-
Pečící mísu remosky vyložíme papírem na pečení a rozložíme květákovou směs. Nádobu přiklopíme vrchním dílem, zapneme a pečeme zhruba 30 – 40 minut. Čas je pouze orientační. Remosku mám menší, s hliníkovou mísou o průměru 22 cm.
-
Podáváme s vařeným bramborem a kompotem nebo mrkvovým salátem.
Poznámka od kuchařky
Kdo nemá remosku, tak připraví klasicky v troubě. Pekáček je možné místo použití papíru na pečení vymazat např. sádlem.