Selský zapečený květákový mozeček (z remosky)

71
- reklama -

Suroviny
5 porcí

700 – 800 g květáku – rozebraný na růžičky bez košťálu
sůl
čerstvě mletý pepř
50 g uzené slaniny
1 lžíce sádla (nebo oleje)
70 g cibule
3 vejce
zhruba 2 vrchovaté lžíce strouhanky

Postup přípravy receptu

  1. Očistěný, rozebraný květák vhodíme do vařící osolené vody a chvíli povaříme, ne moc do měkka. Květák vyjmeme a necháme trochu zchladnout.

  2. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, vyškvaříme ji, přidáme zhruba lžíci sádla nebo oleje a drobně nakrájenou cibulku, kterou orestujeme pouze do sklovita. Odstavíme.

  3. Květák buď na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme nebo nožem nadrobno nasekáme. Přidáme sůl, čerstvě mletý pepř, slaninu s cibulkou, celá vejce, strouhanku a vše smícháme.

  4. Pečící mísu remosky vyložíme papírem na pečení a rozložíme květákovou směs. Nádobu přiklopíme vrchním dílem, zapneme a pečeme zhruba 30 – 40 minut. Čas je pouze orientační. Remosku mám menší, s hliníkovou mísou o průměru 22 cm.

  5. Podáváme s vařeným bramborem a kompotem nebo mrkvovým salátem.

Poznámka od kuchařky

Kdo nemá remosku, tak připraví klasicky v troubě. Pekáček je možné místo použití papíru na pečení vymazat např. sádlem.