
Suroviny
1 menší bochník
- 320 g chlebové pšeničné mouky
- 120 g celozrnné ječné mouky
- 300 ml vody
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce sušeného mléka (rostlinné)
- 2 lžičky třtinového cukru (very dark)
- 2 lžičky soli
- 10 g sušeného droždí
- 2 lžíce dýňových semínek
Postup přípravy receptu
-
Jelikož jsem slabá na ruce, tak jsem opět na těsto použila věrnou přítelkyni pekárnu. Do nádoby nalijeme vodu a olej. Pokud je to potřeba, změníme pořadí tekutin a suchých přísad dle návodu pekárny. Na vodu nasypeme oba druhy mouky a mléko tak, abychom hladinu vody zcela zakryli. Do různých rohů nádoby dáme sůl a cukr. Uprostřed mouky uděláme důlek a nasypeme do něj droždí. Nastavíme program na samotnou přípravu těsta.
-
Dýňová semínka přidáme do těsta po zvukovém znamení nebo 5 min před koncem hnětení.
-
Po vykynutí těsto přendáme do rozpálené skleněné nádoby, kterou jsme si nechali nahřát spolu s víkem v troubě na 250°C.
-
Přiklopíme a pečeme 20 min, poté teplotu snížíme na 220°C a dopečeme 20-25 min odkryté, až je chléb zlatavý a při poklepu zní dutě. Dáme ho vychladnout na mřížku.
Poznámka od kuchařky
http://www.facebook.com/pages/Mishkas-Diary/142872…
Ječmen dodává tomuto chlebu s křupavou kůrkou typicky zemitou, mírně ořechovou chuť.









