Selský bochník

64
- reklama -

Suroviny

Rozkvas:
30 g žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
Dále:
150 g vody
200 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
120 g hladké mouky
70-80 g strouhaných vařených brambor
2 lžičky soli
2-3 lžičky drceného kmínu

Postup přípravy receptu

  1. 10-12 hodin předem smícháme kvásek s vodou a celozrnnou žitnou moukou a zakryté necháme kvasit v teple.


    Zobrazit celý recept

  2. Do hotového rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, malinko tužší než jindy – delším stáním při kynutí díky bramborám těsto zřídne.
    Asi po 2-2,5 hodinách vykynuté těsto na moukou posypané desce lehounce propracujeme a uděláme bochník.

  3. Protože jsem chtěla péct v remosce a mám problém s vkládáním měkounkého nakynutého bochníku do poměrně hluboké remoskové mísy tak, aby se nezbortil, vložila jsem bochník spojem dolů do cedníku, vyloženého kruhem z pečící fólie (kdo nemá, použije pečící papír) a tak nechala v teple nakynout.

  4. Přibližně po 1,5 hodině jsme dali bochník péct do trochu předehřáté remosky – vytáhlii jsme ho za fólii a do remosky vložili i s ní.
    Upečeno bylo za 50 minut.

Poznámka od kuchařky

Díky bramborám velmi vláčná lehká střída, kůrka pevná, tvrdá tak akorát, nahořklá a celý bochník voní kmínem.

(A kdo zná, všimne si, že je bochník po stranách karbovaný, nechtěně – sklady pečící fólie v cedníku.)

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz)