Suroviny
- Rozkvas:
- 30 g žitného kvásku
- 150 g vody
- 150 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
- Dále:
- 150 g vody
- 200 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
- 120 g hladké mouky
- 70-80 g strouhaných vařených brambor
- 2 lžičky soli
- 2-3 lžičky drceného kmínu
Postup přípravy receptu
-
10-12 hodin předem smícháme kvásek s vodou a celozrnnou žitnou moukou a zakryté necháme kvasit v teple.
-
Do hotového rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, malinko tužší než jindy – delším stáním při kynutí díky bramborám těsto zřídne.
Asi po 2-2,5 hodinách vykynuté těsto na moukou posypané desce lehounce propracujeme a uděláme bochník. -
Protože jsem chtěla péct v remosce a mám problém s vkládáním měkounkého nakynutého bochníku do poměrně hluboké remoskové mísy tak, aby se nezbortil, vložila jsem bochník spojem dolů do cedníku, vyloženého kruhem z pečící fólie (kdo nemá, použije pečící papír) a tak nechala v teple nakynout.
-
Přibližně po 1,5 hodině jsme dali bochník péct do trochu předehřáté remosky – vytáhlii jsme ho za fólii a do remosky vložili i s ní.
Upečeno bylo za 50 minut.
Poznámka od kuchařky
Díky bramborám velmi vláčná lehká střída, kůrka pevná, tvrdá tak akorát, nahořklá a celý bochník voní kmínem.
(A kdo zná, všimne si, že je bochník po stranách karbovaný, nechtěně – sklady pečící fólie v cedníku.)
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz)