
Suroviny
6 porcí
- 1 kg vepřové plece ze selete (vč. kůže)
- 1 sáček kořenící směsi Vepřová pečeně (Avokádo)
- olej
- sůl
- kmín
- sádlo
- 1 sáček kysaného zelí
- 1 brambora
- 2 cibule
- 1 jablko
Postup přípravy receptu
-
Plec ze selete potřeme směsí kořenící směsi, kterou si rozmícháme s troškou oleje. Necháme chvilku odležet cca 3 hodiny. Po naložení masa plec smotáme a převážeme, tak aby nám vznikl úhledný válec. Potřeme maso i z vnější strany a prudce po celém obvodě opečeme na pánvi do zlaté barvy.
-
Následně přendáme do pekáče a přikryté a podlité troškou vody pečeme společně s nahrubo nakrájenou cibulí. Lehce podlijeme vodou a pekáč přiklopíme víkem. Při střední teplotě pečeme přikryté cca 1,5 hodiny – dokud není maso krásně měkké a to včetně kůže.
-
Maso zbavíme po upečení ovázání nití a naporcujeme na cca 1–1,5 cm silné plátky.
-
Zelí si připravíme tak, že do hrnce si dáme dvě polévkové lžíce sádla, na kterém opečeme na jemno nakrájenou cibuli, ke které po opečení přidáme překrájené kysané zelí. Lehce orestujeme a přidáme za účelem zahuštění na jemno nastrouhané jablko a syrovou bramboru. Necháme provařit do měkka a po uvaření a zahuštění pomocí strouhaného jablka a brambory dochutíme solí, cukrem a kmínem. Zcela vynecháme zahuštění moukou – jablko a brambora zcela splní svůj zahušťovací účel. Podáváme s knedlíkem a necháme si chutnat.