Sekaný biftek

174
- reklama -

Suroviny
6 porcí

1 kg vysokého hovězího roštěnce
2-3 lžíce whisky
1,5 lžíce worcestrové omáčky
sůl
drcený barevný pepř
1 větvička rozmarýnu
1-2 lžíce olivového oleje
podle chuti mleté chilli

Postup přípravy receptu

  1. Maso odblaníme, dvakrát umeleme, ochutíme whisky, worcestrem, solí, pepřem a nasekaným rozmarýnem, přikápneme trochu oleje a vymícháme do kompaktní hmoty.

  2. Vytvoříme 6 bifteků vysokých 2-2,5 cm, položíme na prkénko, potáhneme potravinovou fólií, zatížíme dalším prkénkem a dáme rozležet na několik hodin do ledničky.

  3. Pak na olejem potřené rozpálené pánvi opečeme z obou stran prudce, snížíme plamen a dopékáme volněji. Nesmíme je ale přepéct, stačí jim několik minut, protože maso musí zůstat uvnitř růžové.

  4. Odstavíme a necháme asi 5 minut odpočinout. Kdybychom zakrojili do čerstvě upečeného bifteku, vyteče všechna šťáva na talíř.
    My jsme si k tomu dali opékané brambory a italskou omáčku Salsa verde, viz poznámka.

Poznámka od kuchařky

http://www.toprecepty.cz/recept/40356-salsa-verde-…

Nikdo u nás nepije whisky, řeším to tedy tak, že zakoupím jednu lahvičku minibalení – takové to dárkové, vystačí na 2x.

Místo salsy verde můžete k biftekům vyzkoušet i jiné omáčky, které se běžně dělají ke steakům, třeba ze zeleného pepře a pod.